2018 İtalya Kültür Başkenti: Palermo

2018 İtalya Kültür Başkenti: Palermo. İtalya’nın 2018 kültür başkentinin Palermo olduğu açıklandı. Ülkenin güneyi ile kuzeyini birbirinden ayıran Sicilya bölgesi’ndeki bu eski ve tarihi şehir bir dönem ünlü mafya yapılanmaları ile birlikte anılsa da Arap Latin ve Bizans medeniyetlerinden önemli izler taşıyor.

2018 İtalya Kültür Başkenti: Palermo

Bunun en iyi örneklerinden birisi Normanlar Sarayı’ndaki Palatine Şapeli. Günümüzde Sicilya Bölgesel Parlamentosuna ev sahipliği yapan saray içindeki Şapel, Bizans mozaikleri ile Arap ve Norman el işçiliğinin mükemmel bir işçiliği olarak kabul ediliyor.

Palatine Şapeli, 1132’de Sicilya’da II. Roger tarafından çeşitli tarzların uyumlu bir şekilde bir araya getirilmesi ile günümüzdeki halini aldı. Şapelin kapı dekorları Norman, kemer süslemeleri Arap, kubbe ve mozaikleri ise Bizans mimarisinden motifler yer alıyor. Kutsal Roma Germen imparatoru Charlemagne’ın mezarının da bulunduğu yer Karolenj mimarlığının günümüze ulaşmış en önemli örneği.

Kraliyet Sarayı, Katedrali, kiliseleri ile 2015’de Unesco Dünya Miras Listesine eklenen şehir yıl sonuna kadar çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak. Mafyanın doğduğu yer olarak bilinen Palermo uzun yıllar mafyanın yıkıcı etkisine maruz kaldı. Mafyaya karşı savaş açan iki cesur savcı; Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino’nun 1992 yılında burada öldürülmeleri İtalyanlar üzerinde uzun yıllar büyük bir etki bıraktığı biliniyor. Olaydan sonra Palermo Havaalanına cesur savcıların isimleri verilmişti.