Seyahat özgürlüğü sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor?

Seyahat özgürlüğü sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor?

Seyahat özgürlüğü sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor? Dünya çapında en büyük seyahat özgürlüğüne sahip ülke vatandaşları Japonya ve Singapur’dan.  Afganistan ise seyahat özgürlüğünden en yoksun pasaportu konumunda.

Henley&Partners huuk şirketinin pasaport seyahat özgürlüğü endeksinin 2018 yılı sonuçları açıklandı. Buna göre Japonya ve Singapur vatandaşları 180 ülkeye önceden vize almadan seyahat edebiliyor.

Seyahat özgürlüğü sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor?

Endekste son 5 yıldır ilk sırda yer alan Almanya ise 179 ülke ile 2. sıraya gerilemiş durumda. Japonya ve Singapur’u ilk taşıyan ise Özbekistan’ın Şubat ayı başında bu 2 iki ülke vatandaşlarına vizeyi kaldırmış olması. Özbekistan ülkeye turizmi güçlendirmek için Türkiye İsrail ve Endonezya’da dahil Asya ve Ortadoğu’daki ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmıştı.

Japonya 2017 endeksinde 172 ülkeye vizesiz seyahat ile 5.sırada yer almıştı. Asya ve Ortadoğu’daki birçok ülkenin son son yıllarda vizesiz seyahati kolaylaştıran bir çaba içinde olması Batı ülkelerinin ise daha kısıtlayıcı bir eğilime yönelmeleri sebebiyle Batı ülkeleri en güçlü pasaport sıralamasında gerilemeye başladı.

Amerika Bülteni’ndeki habere istinaden, 178 ülkeye vizesiz seyahat eden Güney Kore pasaportu İspanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İtalya ve İsveç pasaportlarıyla birlikte dünyanın  en saygın 3. pasaportu konumunda yer aldı. İngiltere ve Hollanda pasaportu 177 ülkeye seyahat özgürlüğü ile 4. sırada, Kanada ve Amerika ise 176 ülkeye vizesiz seyahatte 5. sırada.

Yalnıza 24 ülkeye vizesiz seyahat edebilen Afganistan pasaportu dünyanın seyahat özgürlüğünden en yoksun pasaportu durumunda.

Türkiye ise Moldova ile beraber 110 ülkeye vizesiz seyahat imkanı ile 49. sırada yer alıyor. Henley Pasaport Endeksi, uluslararası hava taşımacılığı birliğinin özel olarak sağladığı bilgiler üzerinden hazırlanıyor.