Van Gogh’un Ayçiçekleri gittikçe soluyor

Van Gogh’un Ayçiçekleri gittikçe soluyor. Van Gogh’un Ayçiçekleri tablosunun renkleri giderek solmaya başladı. Müzenin ışık seviyeleri düşürüldü. Hollandalı ve Belçikalı bilim insanları tarafından ortak yapılan araştırmaya göre, Van Gogh’un Ayçiçekleri resminde iki farklı tonda sarı pigment kullandığını belirlerdiler.

Sarı tondaki boyalardan birinin ışığa karşı aşırı hassas olduğu ve zaman içerisinde kahverengi tonuna doğru renk değiştirmeye başladığı anlaşıldı. Amsterdam’da Van Gogh Müzesi’nde bulunan resim, x-ray teknolojisi gibi tekniklerden yararlanılarak iki yıl boyunca tüm ayrıntılarıyla incelemeye alındı.  Araştırma sonuçlarını inceleyen müze görevlileri, boyanın renginin solmasını yavaşlatmak için galerilerdeki ışık seviyesini azalttı. Renk değişimi henüz gözle görülebilir durumda değil fakat resim özel tekniklerle incelendiğinde fark ediliyor.

Araştırma sonucu Van Gogh Müzesi’ni endişelendirdi çünkü ışığa duyarlı olan bu sarı tonu, Van Gogh’un resimlerinin tümünde bulunuyor ve sanatçı bu tonu başka renklerle karıştırarak da kullanmış.

Ayçiçeklerinin yeşil sapları ve çiçek kısmında, söz konusu sarı boya farklı renklerle karışmış olarak yer alıyor. Araştırmayı yapan Frederik Vanmeert, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Bu renk değişiminin ne zaman gözle görülür hale geleceğini tahmin etmemiz mümkün değil ve dış etkenler de bu süreci etkileyecek” açıklamasını yapıyor.

Müze koleksiyonlarının başındaki isim Marije Vellekoop ise yapılan analizleri dikkatlice incelediklerini belirterek renk solmasına karşı gerekli önlemleri alacaklarını belirtiyor.