Kayıp sanılan Gustav Klimt tablosu 32 milyon dolara satıldı

Kayıp sanılan Gustav Klimt tablosu 32 milyon dolara satıldı. Gustav Klimt’in yaklaşık 100 yıl boyunca kaybolduktan sonra gizemli bir şekilde yeniden ortaya çıkan tablosu Bayan Lieser’in Portresi (Fräulein Lieser’in Portresi), Viyana’da 32 milyon dolara açık artırmada satıldı.

Avusturyalı ünlü ressamın tablosu, 24 Nisan’da açık artırmaya çıkarıldı. Açık artırma 29 milyon dolar açılış teklifiyle başladı. Ve 32 milyon dolara satışı gerçekleşti, ancak alıcının kimliği açıklanmadı. Tablonun 100 yıldır kayıp olması ise satışı daha da dikkat çekici hale getirdi.

Kayıp sanılan Gustav Klimt tablosu 32 milyon dolara satıldı

İm Kinsky Müzayede Evi şunları söyledi: “Klimt’in son yaratıcı döneminin en güzellerinden biri olan bu portrenin yeniden keşfi bir sansasyon. Viyana Art Nouveau’nun önemli bir figürü olan Gustav Klimt, yüzyılın sonlarındaki Avusturya modernizmini diğer tüm sanatçılardan daha iyi örnekliyor. Kadın portreleri nadiren müzayedelerde satılıyor. Bu kadar nadir, sanatsal öneme sahip ve değerli bir tablo, onlarca yıldır Orta Avrupa sanat piyasasında bulunmuyordu.”

Sanat eseri, Adolf ve Henriette Lieser’in yasal halefleri ile birlikte, kimlikleri açıklanmayan özel Avusturya vatandaşları tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Tablonun ilham perisi olan Lieser soyundan gelen üyenin kim olduğu bugüne kadar belirsizliğini koruyor.

Müzayede evinin verdiği bilgiye göre, ressam 6 Şubat 1918’de felç geçirerek öldüğünde, tabloyu küçük parçaları tamamlanmamış halde stüdyosunda bıraktı: “Klimt’in ölümünden sonra tablo, onu yaptıran aileye verildi.”

Tablonun bilinen tek fotoğrafı Avusturya Ulusal Kütüphanesi arşivlerinde tutuluyor ve bu fotoğraf muhtemelen 1925 yılında çekilmişti. Tablonun 1925’ten sonraki akıbeti ise belirsiz.

Gustav Klimt kimdir?

Ressam Gustav Klimt 1862’de Viyana’da doğdu. 1876 – 1883 yılları arasında Viyana Sanat Okulu’nda eğitim aldı. 1880’lerde ağabeyi Ernst ve arkadaşı Franz Matsch ile bir stüdyo açtı. 1888/1889 yıllarında Krakau, Trieste, Venedik ve Münich seyahati yaptı.

Kurdukları stüdyo, Reichenbach, Karlovy Vary tiyotrolarına tavan resimleri yaptı. 1885 ‘de benzer bir uygulamayı Fiume tiyatrosuna çalıştı. Yine aynı yıl Viyana’daki Hermes Villa için çalıştı. 1886 – 1888 yılları arasında, Burgtheater için tavan freskleri ve Viyana Sanat Tarihi Müzesinin yeni binasına duvar resimleri çalıştı.

1891’de Viyana sanatçılar locasına katıldı ancak 1897’de buradan ayrıldı Viyana Ayrılıkçıları grubuna katıldı. 1900’de Kraliyet Eğitim Bakanlığı adına Viyana Üniversitesi için fakülte resimleri çalışması iki sanatçının arasının bozulmasına yol açtı.

Klimt’in taslakları, pornografik olduğu gerekçesiyle üniversite yönetimi ve medya tarafından şiddetle reddedildi. Ancak, bu çalışmalarından birinin Paris Dünya Fuarında altın madalya alması Klimt’in hukuksal bir anlaşmaya yanaşmasını engelledi. Matsch’ın tasarımı ise kabul edildi ve bugün hala Viyana Üniversitesi’ndedir.

Sanatçı, Viyana Atölyesi’nin kurucularından Josef Hoffmann ve Kolomon Moser ile yakın bir dostluk kurdu. 1904 yılında, Josef Hoffmann, Brüksel’deki Belçikalı sanayici Adolphe Stoclet için bir şehir sarayı tasarımı siparişi aldı. Bina, Palais Stoclet olarak sanat tarihine girmiştir. Gustav Klimt, Fritz Wärndorfer tarafından, Palais ‘in yemek salonu için bir fresk tasarımı ile görevlendirildi. Bu çalışma 1905’te başladı ama tasarımlar 1908 yılında yeniden değiştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.