Mona Lisa’yı taşımanın bedeli 170 milyon TL

Mona Lisa’yı taşımanın bedeli 170 milyon TL

Mona Lisa’yı taşımanın bedeli 170 milyon TL. Fransız Kültür Bakanlığı Louvre Müzesi’ndeki Mona Lisa tablosunun daha çok kişiye ulaşabilmesi için Fransa’da turu çıkmasını istiyor. Fakat tablonun taşınma maliyeti 170 milyon TL tutuyor.

Fransız Kültür Bakanı Françoise Nysssem bu fikrinden sonra yapılan hesaplamalara göre Rönesans döneminin en önemli ressamlarından biri olan Leonardo da Vinci’nin ünlü tablosu Paris’teki Louvre Müzesi’nden 204 km. uzakta olan Louver-Lens Müzesi’ne taşınması 30 ile 35 milyon euroya (145-170 milyon TL) mal olacak.

Mona Lisa’yı taşımanın bedeli 170 milyon TL

Bu hesaplamalar Louvre Müzesi’nin uzmanları tarafından yapıldı. Hesaplamaya göre, tablonun sıfır titreşimle taşınabilmesi için 3 milyon euro (14.6 milyon TL) değerindeki özel bir taşıma ekipmanları kullanılması gerekiyor.

Eserin taşınma maliyeti de en az 2 milyon euro (9.8 milyon TL) olacak çünkü onalrca güvenlik görevlisinin istihdam edilmesi gerekiyor. Tablonun taşınacağı müzede Mona Lisa’yı nem ve ışıktan koruyacak sergileme ekipmanının kurulması da milyon euro tutuyor.

Tablonun taşınmasından sonra Paris’teki Louvre Müzesi’nin ziyaretçi ve hediyelik eşya kayıplarının da en az 7-8 milyon euroyu bulacağı tahmin ediliyor. Her yıl yaklaşık olarak 8 milyon turistin ziyaret ettiği Louvre Müzesi ise Mona Lisa tablosunun Fransa turuna çıkmasına pek de sıcak bakmıyor. Dünya sanat tarihinin en değerli eserlerinden biri olan Mona Lisa’nın sigortalı bedeli 1 milyar doların üzerinde bulunuyor.