Dünyaca ünlü Picasso tablosunu iade etmiyor

Dünyaca ünlü müze Picasso tablosunu iade etmiyor

ABD’deki Metropolitan Museum of Art’ta (Met) sergilenen Picasso’nun ‘The Actor’ adlı tablosu hakkında açılan dava Met’in lehine sonuçlandı.

Laurel Zuckerman, Met’te sergilenen Picasso’ya ait eserin Nazilerden kaçmak için kendisinin büyük büyük dayısı Paul Leffmann tarafından, ederinden çok azına satıldığını iddia etmişti. Ancak ABD mahkemesi eserin baskı altında ve ederinin altında bir fiyata satıldığına dair delilleri yeterli bulmadı.

ABD’de Federal Yargıç eski sahibinin varisleri ile New York Met müzesi arasındaki Picasso tablosu davasını karara bağladı: Tablo müzede kalacak.  Yargıç kararında, 1937 yılında Nazi Almanya’sından kaçarken, Yahudi asıllı Paul Leffman’ın tabloyu herhangi bir tehdit altında ucuza sattığına dair gerekli kanıtların oluşmadığına dikkat çekti. Bölge Federal Mahkemesi Yargıcı Loretta Preska, Picasso’nun ‘Artist’ adlı tablosunun eski sahibinin varislerinin Müze aleyhine açtığı 100 milyon dolarlık tazminat davasını da düşürerek, tablonun müzede kalması gerektiğine hükmetti.

Dava, Leffman’ın üçüncü kuşak yeğeni Laurel Zuckerman tarafından açılmış ve iddianamede, büyük amca Leffman’ın 1936 yılında Almanya’dan kaçtıktan bir yıl sonra tabloyu İtalya’da gerçek değerinin çok altında 12 bin dolara sattığı belirtilmişti. Tablo, daha sonra 1952 yılında yeniden ortaya çıkmış ve New York’un Met müzesine bağışlanmıştı.

Müze 2011 yılında yaptığı açıklamada, tablonun ilk sahibinin Leffman ailesi olduğunu kabul etmişti.
New York Modern Sanatlar Müzesini (MOMA) ziyaret eden bir kişi, İspanyol ressam Pablo Picasso’nun (1881-1973) “Actor” tablosunun üzerine düşerek, eserin yırtılmasına neden olmuştu.

Dengesini kaybeden ziyaretçi, ressamın 1905 yılında çizdiği tablonun üzerine düşünce, eserin sağ köşesinde yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda bir yırtık oluşmuştu.