Barselona’da turistler gelmesin diye plan yapıldı

Katalan şehri Barselona yıllık 32 milyon ziyaretçisiyle turizmin son 10 yıldaki yükselen değeri. Ancak yerel halk ve belediye bu durumdan memnun değil. Öyle ki turistler gelmesin diye bir plan bile yaptılar.

Geçtiğimiz günlerde şehir merkezinde yeni otel kurulmasını yasaklayan Barselona şimdi de 2020 Stratejik Turizm Planı’nı devreye sokuyor. 32 milyon ziyaretçiye rağmen Barselona’nın turizm geliri genel gelirin ancak yüzde 14’ünü oluşturuyor. Bunca az gelire karşın emlak fiyatları sürekli artarken yerel halkın dükkanları bir bir kapanıyor.

Onların yerini turistlere yönelik mağazalar ve dükkanlar alıyor. Ayrıca satılan ürünlerin fiyatları yükseliyor, sokaklar ise turistler tarafından işgal ediliyor. Barselona Belediye Başkanı Ada Colau’nun hazırladığı planla yerel halkın turizmden olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Buna göre tatilcilere hizmet veren apart dairelere uygulanan vergiler artırılacak. Ayrıca yeni apart daire açılmasına izin verilmeyecek. B&B’ler de kontrol altına alınacak. Barselona Belediyesi sadece yurtdışından gelenleri değil ülke içinden gelen turistleri de azaltmak istiyor.

Bunun için turist otobüsleri için otopark ücretlerini artırmak, otobüs kiralama ücretlerine zam yapmak gibi ek önlemler var. Ayrıca turistlerin kullandığı Segway’lerin kullanıldığı alanlar kısıtlanacak. Geçtiğimiz Ocak ayında binlerce Katalan, Las Ramblas’a çıkıp artan turist sayısını protesto etmişti.

NPR’a konuşan bir yetkili ‘Diğer insanların şehrimizi sevmesini anlıyoruz. Ancak şehrimiz turistler için parka dönüşmeye başlandı. Bakkallar kapanıyor, yerlerine turistler için yerler açılıyor. Yerel halk burada yaşıyor ve çalışıyor. Barselona sadece hafta sonu eğlenilen bir yer değil’ diyerek duruma tepki göstermişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.