Batmakta olan Venedik’e uzanan yardım elleri

Yıllar içinde bazı sıradışı sanatçılar, çevre duyarlılığına dikkat çekmek için sıradışı eserlere imza attılar. Sualtı heykelleri, dijital ağaçlar, metropolde buğday tarlası… İşte onlardan en çarpıcı olanlar.

Bu çarpıcı sanat yapıtında Venedik’teki Büyük Kanal’dan tarihi Ca’ Sagredo Hotel’ine uzanan dev eller görülüyor. Çalışmanın amacı ise okyanus seviyesinin yükselmesiyle şehrin karşı karşıya kaldığı tehdite dikkat çekmek. Heykeltraş Lorenzo Quinn’in ‘’Support’’ (Destek) isimli bu çalışması 2017’de görücüye çıktı. Eser, küresel ısınmayı yavaşlatmada aktif rol almayı teşvik ediyor.

Televizyon ve sinema için birçok beste yapmış olan ünlü İtalyan piyanist ve besteci Ludovico Einaudi, 2016 yılında Kuzey Kutbu’nda buzulların arasında bir konser verdi. Greenpeace’in organize ettiği konser, küresel ısınma tehdidi altında bulunan bölgeye dikkat çekme amacını taşıyordu.

İngiliz heykeltıraş Jason deCaires Taylor’ın sualtında gerçek boyuttaki insan heykelleri. Heykeller, Lanzarote Adası’nın güney kıyısında yer alan dünyanın ilk sualtı müzesi “Museo Atlántico” da dahil olmak üzere dünya çapında deniz yataklarını süslüyor. Figürlerin amacı çevresel duyarlılığın yanı sıra toplumsal değişimi de dikkat çekmek.

Sanatçı Agnes Denes 1982’de gerçekleştirdiği “Wheatfield – A Confrontation’’ (Buğday Tarlası – Bir Yüzleşme) projesiyle çok ses getirmişti. Denes, bu eser için Wall Street ve Dünya Ticaret Merkezi yakınlarındaki iki dönümlük araziye buğday ekti. Metropol eteklerinde yetişen mahsülü almadan önce birkaç ay boyunca tarlayı ekip biçti. Amacı dünya çapında açlığa ve ekolojik kaygılara dikkat çekmekti.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın sembollerinden olan Küçük Denizkızı heykeli. 2017’nin Mayıs ayında Faroe Adaları’ndaki balina avını protesto eden aktivistler heykeli kırmızı boyayla kapladı. Heykel geçmişte pek çok kez vandalizmin kurbanı olmuş, iki kez kafası koparılmış, kolları kesilmiş ve havaya uçurulmuştu.

Ünlü sokak sanatçısı Banksy ‘’Küresel ısınmaya inanmıyorum’’ sözlerini kelimelerin yarısı suyun altında kalacak şekilde Londra’da bir kanal kıyısına yazarak iklim değişikliğini protesto etti. Eserleri yüzbinlerce euroya alıcı bulan sanatçının 2009’daki bu çalışması, iklim değişikliğiyle mücadele için oldukça yetersiz bulunan bir anlaşmayla sonuçlanan BM İklim Zirvesi’yle aynı zamandan.

Naziha Mestaoui ‘’Bir Yürek, Bir Ağaç’’ adlı çalışmasıyla Paris’teki Eyfel Kulesi gibi kentsel alanlara sanal ormanlar yansıttı. Eserdeki dijital ağaçlar insanın kalp atış ritimleriyle büyüyor. Bunun için izleyenlerin akıllı telefonla projeye bağlanması yeterli. Her sanal bitki için bir bitki ekmeyi teşvik eden projeyle 2014’ten beri onbinlerce ağaç dikildi. Kaynak Deutsche Welle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.