Bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen yerler

UNESCO her yıl Dünya Mirası Listesi’ne yeni yerler ekliyor. İşte bu yıl listeye dahil olan bu çok özel yerler.

Le Corbusier, Stuttgart
Stuttgart’taki Weissenhof bölgesinde yer alan iki Le Corbusier evine farklı mimari yapılara ilgi duyanlar hiç de yabancı sayılmazlar. İkiz evin birinde hala oturanlar var. Diğeri ise 2002’den itibaren müzeye dönüştürülmüş. Binalar mimar Le Corbusier’in 1927’de modern yaşamı nasıl tahayyül ettiğini tam olarak yansıtıyor.

İran’ın çöl siteleri


İran’daki Kanat sulama sistemi yeni Dünya Mirası listesine eklenen tek teknolojik anıt. Kanat’taki kuyu ve kannalarla geçmişten günümüze İran’ın kurak yerleşim bölgelerine su tedarik ediyor. Liste’de İran’ın adının geçtiği ikinci yer Lut Çölü. Dünyanın en sıcak yeri ve İran’ın ilk UNESCO doğal mirası.

Cebelitarık’taki Neandertal Gorham Mağaraları


Cebelitarık’ın doğu kesiminde insanlığın evrimine tanıklık eden dört mağara bulunuyor. Uzmanlar mağara duvarlarındaki soyut gravürlerin Neandertal dönemlere kadar uzandığını söylüyor. Listeye dahil olan tarih öncesi döneme ait bir başka alan İspanya’da Antequeara’daki dolmenler. Bunlar Avrupa’daki en önemli Megalit mezarlarından.

Hindistan Budizm merkezi


Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Nalanda Mahavihara kalıntıları, ülkenin en eski Budist üniversitelerinden birine ev sahipliği yapıyordu. Üçüncü yüzyıldan sekizinci yüzyıla kadar buradaki tapınak ve okul yapılarında dua edilip eğitim verildi. Yeni Dünya Mirası Listesi’nde ayrıca buzulları ve ormanlarıyla Himalayalar’daki Khangchendzonga Milli Parkı da yer aldı.

Çin’deki kaya resimleri ve antik ormanlar


Yeni Dünya Mirası Listesi’ne Çin’den de iki alan dahil oldu. Hua Shan Dağı’ndaki kaya resimleri M.Ö. beşinci yüzyılda bölgeye yerleşen eski Luoyue halkının yaşamını ve ritüellerini tasvir ediyor. Bir başka UNESCO alanı Shennongjia Ormanı. Çin’in orta kesimindeki en büyük ormanlar, altın maymunlara ve diğer nadir primat türlerine ev sahipliği yapıyor.

Mikronezya’nın tören merkezleri


Bu Mikronezya’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ilk yer alışı. Pasifik’te Pohnpei kıyılarındaki 99 küçük yapay adada saraylar, tapınaklar, mezarlar ve yerleşim kalıntıları bulunuyor. Bir zamanların gelişmiş ada toplumu 500 yıl önce önemini yitirdi. Nan Madol’un antik şehri bugün iklim değişikliği nedeniyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Brezilyalı modern mimari


Pampulha’daki modern yerleşimde kumarhane, balo salonu, golf ve yat kulübü ile São Francisco de Assis Kilisesi yer alıyor. Yapay bir göl etrafında tasarlanan eğlence merkezinin yapımı 1940’ta başladı ve yıldız mimar Oscar Niemeyer tarafından planlandı.

Karayipler’deki sömürge mimarisi


Ada ülkesi Antigua ve Barbuda bugüne kadar dünya mirası listesinde yer almamıştı. Ancak bu durum artık değişti. Karayipler’de adını aldığı iki büyük adadan oluşan ülke 18. yüzyıldan kalma zengin bir sömürge mimarisine sahip. Bunlar arasında İngiliz donanmasının korunaklı bir koyda inşa ettiği “Nelson Tersanesi” de yer alıyor.

Meksika’nın sualtı hazineleri


Revillagigeda Takımadaları Meksika’nın UNESCO listesinde yer alan 6. doğal dünya mirası. Anakaradan uzak ve doğal çevre bozulmamış. Volkanik orijinli okyanus adaları, balinalar, yunuslar, köpekbalıkları ve deniz kaplumbağaları gibi nesli tükenmekte olan türlerin barındığı bir bölge. Dünya Mirası sualtı zenginlikleri arasında Sudan’daki Sanganeb Marine Ulusal Parkı ve Dungonab Körfezi de yer aldı.

Kanada’daki muhteşem kayalıklar ve uçurumlar


“Mistaken Point” olarak anılan bu engebeli kıyı kayalığı eskiden gemilerin batmasına neden olurdu. Bugünse Kanada’daki Newfoundland adasının güneydoğu ucundaki bu eşsiz yer bir koruma bölgesi. Bölgedeki fosiller beş milyon yıl öncesine dayanıyor ve dünyanın en eskileri arasında. Çad’ın Ennedi bölgesindeki kaya resimleri biraz daha yeni. Sahra’daki devasa kumtaşı kompleksi de yeni listede yer aldı. Kaynak: DW

0 thoughts on “Bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen yerler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.