Çin’deki ressamlar tabloları orijinaline sadık kalarak kopyalıyor

Taklit ve kopya ürünler konusunda başı çeken Çin sanat eserlerinin kopyalanmasında da oldukça aktif.

Çin’in güneyindeki Dafen’de 10 bin ressam her yıl beş milyon tabloyu orjinaline sadık kalarak kopyalıyor.

Tüm dünyaya resim
Dünya’da her beş kopya tablodan biri Çin’in güney metropolü Shenzhen’e bağlı “sanat ilçesi” diye nam salmış Dafen’de üretiliyor. Dünyanın dört bir yanından ünlü sanatçıların eserlerini kopyalamak için sadece bir kilometrekarelik bir alan yetiyor.

Seri üretim


Çoğunlukla katman boyama tekniği kullanılıyor. Çabuk kuruduğu için genelde akrilik boyanın tercih edildiği eserlerde ilk kat kuruduktan sonra ya renklendirilmesi ya da rötuş yapılıyor. Deneyimli ressamlar kuruma süresinde geçen zamanda diğer eserler üzerinde çalışıyor.

Mütevazı çalışma koşulları


Atölyelerle dolu ilçenin merkezi de ressamlarla dolup taşıyor, sanatkarlar yanyana ve birlikte çalışıyor. Üretimleri sırasında sıkı komşuluk ilişkileri içinde çalıştıklarını söyleyen ressamlar, tropikal iklimde açık havada çalışmanın eğlenceli olduğunu söylüyor.

Uygun fiyata başyapıtlar


Daracık sokak araları bile resim yapmaya mani değil. Mini bir vantilatör ve biraz serinlik ilham kaynağı olabiliyor. En çok taklit edilen Fransız empresyonist ressam Claude Monet’nin sağ taraftaki İzlenim: Gün Doğumu (1872) eserleri ve sol taraftaki Van Gogh.

Vincent van Gogh eserleri


Eserlerin fiyatları farklılık gösteriyor. Örneğin Hollandalı ressam van Gogh’un “Hasat” (1888) tablosu 50 eurodan satılırken, Avusturyalı Gustav Klimt’in eserleri renk çeşitliği ve defaten renklendirilmesi gerektiğinden daha yüksek fiyata satılıyor.

Sanat gereçleri


Klasik boya ve fırçalar dışında ressamların yararlandığı gereçlerden biri de akıllı telefon. Böylece orijinal resim her an ellerinin altında bulunuyor. Ayrıca farklı sohbet programları sayesinde yeni siparişler alıp, ödeme işlerini de hallediyorlar. Müşterileri arasında pek çok turist ve batılı büyük mobilya mağazaları da var.

Renk cümbüşü


Hong Kong’lu bir sanat simsarı Dafen’i 30 yıl önce keşfetti. 80’lerin sonunda 200 kişinin yaşadığı köy zamanla büyüyerek günümüzde 10 bin kişilik bir sanat merkezine dönüştü. Bugün dünyanın dört bir yanındaki evlerin duvarlarında Dafen’de yapılmış resimler süslüyor.

Açık alanda nü tablolar


Ünlü ressamlara ait nü tabloların kopyaları da Dafen’de resmedilen eserler arasında.Kaynak: DW

0 thoughts on “Çin’deki ressamlar tabloları orijinaline sadık kalarak kopyalıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.