El Hamra Sarayı’nda bir ilk

Endülüs Emevileri’nin insanlığa hatıra bıraktığı tarihi El Hamra Sarayı’nda asırlar sonra bir ilk yaşandı.

İspanyol Müslüman sanatçı Hamza Castro, sarayın içerisinde ney dinletisi gerçekleştirdi. Dinleyicilerin bir kısmı gözyaşlarını tutamadı.

Endülüs Emevileri tarafından İspanya’da inşa edilen ve insanlık mirasına hatıra kalan El Hamra Sarayı’nda asırlar sonra bir ilk gerçekleşti. İspanyol Müslüman Hamza Castro, saray içerisinde ney dinletisi sundu. Yaklaşık 20 dakika süren dinletide Sufi müzik esintilerini sarayda yankılatan Castro, “Asırlar sonra ilk kez İslami tınılar El Hamra’da yankılandı” dedi.

El Hamra’nın tarihinden bu yana böylesine sembolik bir törene ev sahipliği yapmasından gurur duyduğunu söyleyen Castro törenle ilgili “Benim için eşsiz bir deneyim oldu. Arapça ve Osmanlıca’dan gelen Sufi müzik repertuarından dinletiler sundum. Kendine has eşsiz ve özel bir tören gerçekleştirdik. Dinleyiciler adeta büyülenmiş gibiydiler” ifadelerini kullandı. Castro, ney dinletisinin sarayın iç odalarında çınlaması karşısında bazı konukların gözyaşlarını tutamadığını söyledi.

Elhamra Sarayı’nın temelleri 1232 yılında, Endülüs Emevileri’nin devamı olan Güney İspanya’da, Beni Ahmer Sultanlığı devletini kuran Nasri hanedanı I. Muhammed bin Yusuf zamanında atılmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.