Hatay Arkeoloji Müzesi Hasar Aldı

Hatay Arkeoloji Müzesi Hasar Aldı. Türkiye’nin binlerce can kaybı yaşadığı deprem nedeniyle kültürel mirasa ilişkin de riskler oluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı müzeler ve tarihi binalarda hasar tespit ve güvenlik önlemi çalışmaları yapıldığını açıklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, mozaik koleksiyonuyla “dünya birincisi” olduğu vurgulanan Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bir bölümünde hasar olduğunu ve elektrik kesintileri nedeniyle olası hırsızlık girişimlerine karşı güneş enerjili kamera sistemi kurulduğunu bildirdi.

Voice of America’da yer alan habere göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat’ta Türkiye’nin on ilini etkileyen deprem nedeniyle öncelikle söz konusu illerdeki müze personeliyle ilgili sağlık durumu tespitleri yapıldığı ifade edildi.

Bununla birlikte müze ve ören yerlerindeki hasar tespit çalışmalarına başlandığı belirtilere güvenlik önlemleri de alındığı anlatıldı.

Ünlü Hatay Arkeoloji Müzesi Hasar Aldı

Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bir bölümünde hasar oluştuğu açıklanarak acil eylem planı doğrultusunda bu müzeye personel takviyesinde bulunulduğu ve elektrik kesintileri nedeniyle müzeye güneş enerjili kamera sistemi kurulduğu bilgisi verildi.

Depremle birlikte yıkıldığı gözlemlenen Gaziantep Kalesi ve Malatya’daki tarihi Yeni Camii başta olmak üzere bütün tescilli tarihi yapılarda, hasar tespit çalışması yapıldığı açıklandı.

Diyarbakır surlarında sınırlı da olsa hafif dökülmeler olduğu ve Diyarbakır Suriçi’ndeki St.George Kilisesi’nin girişinde ufak çaplı dökülmeler bulunduğu tespitleri de aktarıldı.

Duvarlarında hafif çatlaklar oluşan Kahramanmaraş Müzesi’nin taşınabilir koleksiyonunu başka bir ildeki müzeye taşıma işlemleri yapıldığı belirtilerek dünya miras alanı Malatya Arslantepe’nin de koruyucu geçici çatı örtüsünde çökmeler olduğu ancak ciddi hasar olmadığı dile getirildi.

Kahramaraş’ın Elbistan ilçesindeki müze ile Adıyaman ve Malatya müze binalarında da hafif çatlaklar olduğu bilgisi paylaşıldı. Deprem bölgesindeki tüm müzelere başta güvenlik personeli olmak üzere ayrıca uzman personel takviyesi yapıldığı ifade edildi. 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.