İngiliz kentleri Brexit’ten sonra kültür başkenti olamayacak

İngiliz kentleri Brexit’ten sonra kültür başkenti olamayacak

Avrupa Birliği, 2023’te Brexit’in gerçekleşmesinden sonra İngiliz kentlerinin Avrupa Kültür Başkenti olmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. İngiliz kentleri Brexit’ten sonra kültür başkenti olamayacak. Bu da yüzbinlerce sterlin masraf yaparak kültür başkenti adaylığı başvurusu yapan Dundee, Leeds ve diğerlerinin umutlarını boşa çıkardı.

AVRUPA Komisyonu’ndan yapılan açıklamada sadece AB üyesi ülkelerin, Avrupa Ekonomik Bölgesi (EEA) üyesi ülkelerin veya AB üyelik sürecinde olan ülkelerin kentlerinin aday olabileceği açıklandı.

İngiliz kentleri Brexit’ten sonra kültür başkenti olamayacak

İngilizler ise 2000 yılında İzlanda’nın başkenti Reykjavik, 2008 yılında Norveç kenti Stavanger ve 2010 yılında Türkiye’den İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle komisyonun kararına karşı çıkıyor. Fakat bu üç kentte EEA üyesi ve Türkiyenin AB üyelik müzakereleri 2005 yılından beri sürüyor. Danimarka’nın Aarhus kenti ve Kıbrıs’ın Baf kentleri 2017 yılı Avrupa Kültür Başkentleri seçildi.
Ekim ayında Dundee, Nottingham, Leeds, Milton Keynes resmi başvurularını yaparken, Belfast, Derry ve Strabane kentleri ise ortak bir adaylık başvurusu yapmıştı.

Geçmişte Avrupa Kültür Başkenti ünvanını alan iki İngiltere kenti ise 1990 yılında Glasgow ve 2008 yılında Liverpool olmuştu. Liverpool bu unvan için yaptığı 170 milyon sterlin harcama karşılığında ekonomisine 750 milyon sterlin eklemişti.
Komisyonun kararının ardından İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü, “Avrupa Komisyonu’nun kararına karşı çıkıyoruz, özellikle de İngiltere kentleri son başvurularını sunduktan sonra bu kararın verilmesi hayal kırıklığı oldu” dedi.
İşçi Partisi’nden Tom Watson ise bunun büyük bir utanç olduğunu söyleyerek bazı kentlerin şimdiden adaylık başvuruları için 500 bin sterline kadar harcama yaptığını açıkladı.