Joan Miro hakkında bilmeniz gereken 9 şey

Joan Miro, Barselona’da doğan bir İspanyol ressam, heykeltıraş ve seramikçiydi. Eserleri sürrealizm olarak yorumlanıyor, ancak eserlerini herhangi bir kategoriye koymak zor. Okuyacağınız bu yazıda Miro hakkında bilinmesi gerekenleri yazdım.

1. Katalandı

Miro, Barselona’da yaşayan bir demirci ustasının oğluydu. Katalan bağımsızlık hareketinin güçlü bir destekçisiymiş. Özgürlük savaşçısı bir Katalan olarak kimliğini sürdürmüş. Sanat eserlerinde General Franco’nun şiddet olaylarını tespit edebiliyor olabilirsiniz.

2. O bir Sürrealistti

Miro, bir sanat hareketi olarak Sürrealizmin başlangıcı olan otomatik çizimi geliştiren ilk sanatçılar arasındaydı. Sürrealist otomatizm , sanatçının yapım süreci üzerinde bilinçli kontrolü bastırdığı ve bilinçaltının, zihniyetinin büyük bir etkisi olduğu bir sanat yöntemidir.
Bununla birlikte, Miro, sürrealistlerin resmi bir üyesi olmamayı seçti çünkü gruptaki konumundan ödün vermeksizin diğer sanatsal üslupları denemekte özgür olmak istedi.

3. Fakat daha önce bir Katalan Fauvist dönemi vardı

Miro’nun, ilk sergisi Barselona’da sergilenen benzer etkilenen Fauvist ve Kübistlerin yaptığı gibi erken dönem sanatı. Vincent van Gogh ve Paul Cézanne onun esin kaynağı oldu. Bazı araştırmacılar bu eserleri Miro’nun Katalan Fauvist dönemi olarak tekrarlarlar.

4. Hemingway taraftarları arasında yer aldı

Ernest Hemingway 1934’de “İlk kez Miro’yu tanıdığımda çok az parası ve çok az yemek yediğini yazdı” ve “dokuz ay boyunca her gün The Farm(Çiftlik) adlı çok büyük ve mükemmel bir resim çalıyordu” dedi.

Miro’nun eseri “Çiftlik” Hemingway tarafından satın alındı. Miro satmak istemiyordu, onun için bu eser çok önemliydi. Ancak yazar, Miró’nun bayiiyle 5000 frank ödemesi konusunda anlaştı ve “şimdiye dek bir resim için ödediğim en yüksek ücret” dedi.

5. Joan Miro, dünyanın durumuna duyarlıydı

1930’larda, Miro İspanya ve Avrupa’nın durumu hakkında endişeliydi. “Bu felaketle karşı karşıya olduğum için bilinçsiz duygularım oldu,” diye yazdı daha sonra.

Bir röportajda:” Kötümserim, trajik açıdan kötümserim. Hiçbir illüzyona izin verilmez. Her zamankinden daha şiddetle, ruhun saf değerini temsil eden her şeye karşı bir mücadele olacak “dedi.

6. André Breton, Takımyıldızları’ndan esinlenerek şiirler yazdı

1940-1941 yılları arasında Miro, yirmi üç gouache serisi Constellation’ları yarattı . Göksel sembolizm etrafında dönen Constellations, sanatçının övgüsünü André Breton’dan kazandı. On yıl sonra Miró’nun serilerinden esinlenen ve ilham alan bir dizi şiir yazdı. Takımyıldızları Miro’nun kendi sözleriyle özetleyebilirim: “Kaçmak için derin bir istek hissettim. Kendimi kasıtlı olarak kapadım. Gece, müzik ve yıldızlar boyamda rol oynamaya başladı “. Dizide kadınların, kuşların ve aya ait konular ortaya çıktı ve karikatürün büyük kısmını onun ikonografisine hakimdi.

7. New York’ta Dünya Ticaret Merkezi için bir goblen yarattı

Miró 1974 yılında Katalan sanatçısı Josep Royo ile birlikte New York’taki Dünya Ticaret Merkezi için bir goblen yarattı. Başlangıçta bir goblen yapmayı reddetmiş, daha sonra Royo’dan eseri öğrenmiş ve iki sanatçı birlikte birkaç eser üretmiştir.

Dünya Ticaret Merkezi Goblen sanatçısı binada sergilendi ve 11 Eylül saldırıları sırasında kaybedilen en pahalı eserlerden biri oldu.

8. Amerikan soyut ekspresyonistini etkiledi

Miro, 20. yüzyılın sonlarında, özellikle de Motherwell, Calder, Gorky, Pollock, Matta ve Rothko gibi soyut ekspresyonist sanatçılar için önemli bir etkiye sahipken, lirik soyutlamalar ve renk sahası tabloları sanatçının bu stilin öncülerindendi Frankenthaler, Olitski ve Louis.

9. Fundació Joan Miró Barselona’da açıldı

Çalışmalarına adanan bir müze olan Fundació Joan Miró , 1975 yılında Barselona’da kuruldu. Kuruluş fikri 1968’de sanatçının kendisi tarafından yapıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.