“Katalonya İspanya’dır, birlikte daha güçlüyüz”

İspanya’nın Barcelona kentinde 350 bin kişi, Katalonya’nın bağımsızlık planlarını protesto etti. Barcelona’da polisin verilerinde göre, Katalonya’nın bağımsızlık planlarına karşı düzenlenen gösteriye 350 bin kişi katıldı. 

İspanya ve Katalonya bayrağı taşıyan protestocular, “Katalonya İspanya’dır”, “Birlikte daha güçlüyüz” yazılı pankartlarla yürüyüş yaptı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, son açıklamasında bağımsızlık ilanı durumunda Katalonya hükümetini lağvedip yeni bir yerel seçime gidileceği uyarısında bulundu. Katalonya lideri Carles Puigdemont’un salı günü yerel mecliste yapacağı konuşma sırasında tek taraflı olarak bağımsızlık ilan edebileceği kaydediliyor.

 

Barcelona’daki gösteriye katılan 72 yaşındaki Aracelli Ponze, “Biz kendimizi hem Katalan hem de İspanyol hissediyoruz. Büyük bir bilinmezlik karşısındayız. Bu hafta neler olacak göreceğiz ancak ne istediğimizi görsünler diye yüksek sesle konuşmalıyız” dedi.
40 yaşındaki mühendis Raul Briones ise “Gösteriye gelenler kendilerini İspanyol olduğu kadar Katalan hissetmiyor. İşler şu ana kadar nasıl geldiyse öyle kalsın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Gösteri bağımsızlık karşıtı Katalan Sivil Toplumu adlı örgüt tarafından düzenlendi. Örgüt, Katalonya’da bağımsızlığa karşı sessiz bir çoğunluk olduğuna inanıyor.
İspanya’da cumartesi günü de 50 kentte on binlerce kişinin katılımıyla gösteriler düzenlenmişti. Bazıları İspanya’nın ulusal bütünlüğünü savunurken, bazıları da beyaz giyinerek krizi önlemek için müzakere çağrısında bulunmuştu.

7,5 milyonluk nüfusa, kendi dili ve kültürüne sahip olan Katalonya bölgesi 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu düzenlemişti.
Oylamaya katılan 2,3 milyon insanın yüzde 90’dan fazlası “Evet” oyu vermişti. Ancak referanduma katılım oranı yüzde 43’te kaldı. Çoğu bağımsızlık karşıtı 5,3 milyon seçmenin çoğunluğu oy kullanmadı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.