Kültür giydiğimiz kıyafetlerdir

Google, dünyadaki en önemli endüstrilerden biri olan modanın ve onu tarihten bugüne etkileyen, neyi neden giydiğimizi belirleyen trendlere özel online bir sergi açtı.

Sergi, geçmişten günümüze birbirinden ilginç moda akımlarını buluşturuyor.

Kot pantolon giyiyor musunuz? Gardırobunuzda asılı çiçekli bir kravat ya da siyah bir elbise var mı? 90’lı yıllardaki platformlu ayakkabıları hatırlıyor musunuz? Tüm bu giysilerin sahip olduğu ortak özellik; bir hikâye, hatta bazen yüzlerce yıllık bir geçmişi anlatmaları. Vogue dergisinin efsanevi baş editörü Diana Vreeland’in de bir zamanlar dediği gibi “Kıyafetlerde yaklaşan devrimi bile görebilirsiniz. Her şeyi kıyafetlerle görüp hissedebilirsiniz.” Toplamda 180’den fazla müze, moda enstitüleri, okullar, arşivler, New York, Londra, Paris, Tokyo, Sao Paulo ve diğer moda merkezlerindeki farklı kurumlarla işbirliği yapan Google Arts & Culture, üç bin yıllık modayı parmaklarınızın ucuna getirmek için bir araya geldi.

Burada gözün seçebildiğinden çok daha fazla ‘moda’ bulunuyor. Nesiller boyunca tuhafiyeciler, kunduracılar, üniforma yapanlar, gömlekçiler, kuyumcular, batik yapanlar, dantela işleyiciler, çantacılar ve vitrin mankeni yapanlar tasarım eskizlerini ve terzilik modellerini, giyebileceğiniz kıyafetlere dönüştürmek için el sanatlarını ustalıkla kullanmaktalar. Sürrealist bir çizimin giysiye dönüştüğü, dünyaca ünlü Elsa Schiaparelli gece ceketini incelediğiniz gibi ustalıkla işlenen birçok kıyafetin detaylarını da Art Camera’yı kullanarak oluşturulan ultra yüksek çözünürlüklü görüntülerle inceleyebilme imkanına da sahipsiniz. 450’den fazla görsel, sergide tarihi İpek Yolu’ndan İngiliz punk’ının vahşi modasına kadar birçok hikâye bulabilir; bir zamanlar altın arayan kişiler tarafından iş kıyafeti olarak kullanılan kotun ana caddelerde lüks moda unsuru olma serüvenine tanıklık edebilirsiniz. Hatta Brezilyalı diva Carmen Miranda’nın 1930’larda platformlu ayakkabıları nasıl popüler yaptığını bile araştırabilirsiniz. Sergi bununla kalmıyor. Coco Chanel, Cristóbal Balenciaga, Yves Saint ya da Vivienne Westwood gibi modayı belirleyen kişileri ve moda ikonlarıyla tanışabilmenizde cabası…

Dünyadaki en büyük endüstrilerden biri olan, modayı harekete geçiren ve Hindistan’daki Avani Topluluğu gibi moda üzerine kurulmuş toplulukları buluşturan makineleri keşfedebilir, dünyadaki en geniş kostüm koleksiyonuna sahip olan Metropolitan Museum of Art’ın Kostüm Enstitüsü Koruma Labaratuvarı’nda 360 derece videoyla gezinip el sanatlarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için nelerin gerekli olduğuna bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.