Mona Lisa tablosu çalındı

Leonardo da Vinci tarafından resmedilen Mona Lisa tablosu, 1911 yılında Louvre Müzesi’nin bir çalışanı tarafından çalındı.

 O sabah, birçok müze memuru, resmin her zamanki yerinde asılı olmadığını fark etmişti. Fakat resmin, görevli müze fotoğrafçısı tarafından alındığını ve stüdyoda resimlerinin çekildiğini düşündüler. Salı sabahı, resim geri dönmediğinden ve fotoğrafçının stüdyosunda da bulunmadığından, müze yetkililerine haber verildi. Resim gitmişti!

Aceleyle polis ile temasa geçildi ve müze idarecisinin odasında bir karargâh kuruldu. Müzenin her tarafı baştan sona arandı. Arama bir hafta sürdü çünkü Louvre Müzesi, 49 dönümlük bir sahaya inşaa edilmiştir ve Sen Nehri boyunca 2200 feet uzunluğunda devam eder. Bir dedektif, Mona Lisa’ nın ağır çerçevesini buldu. Buldukları yer, gizli bir odaya giden merdivenlerdi.

Haberler duyulduğunda, Fransız gazeteciler hırsız hakkında birçok iddialar ortaya attılar. Bir gazete, Amerikalı bir koleksiyoncunun resmi çaldığını ve birebir kopyasını yaparak geri koyacağını duyurdu. Bu koleksiyoncu orijinalini saklayacaktı. Bir başka gazete, Louvre’dan nasıl kolay çalınacağını göstermek maksadıyla hadisenin tamamiyle aldatmaca olduğunu yazdı.

Herkes, hırsızın müze görevlilerinden ya da yakında yaşayanlardan biri olduğunu düşünüyordu. Belki biri şüpheli davranışlarda bulunan birini görmüş olabilirdi. Polis, Pablo Picasso’ya bile sorular sordu. Picasso, önceden Pieret adlı arkadaşından iki heykel satın almıştı. Pieret bu parçaları Mona Lisa çalınmadan çok önce Louvre Müzesi’ nden çalmıştı. Picasso “arkadaşının Mona Lisa’yı da çalmış olabileceğini” düşündü.

Bu kötü suçlamalar ve halkın tepkisi üzerine Picasso yerel bir gazetede heykellerin geri verileceğini duyurdu. Picasso adının gizli kalmasını rica etti, fakat biri ismini polise verdi. Sorgulamadan sonra polis, Picasso’nun Mona Lisa’nın hırsızı hakkında bir şey bilmediğine karar verdi.

Vincenzo Perugia adlı bir İtalyan, resmi İtalya’nın Floransa şehrindeki Uffizi Galerisi’ne 100.000 dolara satmaya çalışıyordu. “Resmi yurtsever bir İtalyan olduğundan ötürü çaldığını” iddia etti. Ünlü bir İtalyan’ın eserinin Fransa’da tutulmasını düşünemiyordu. Hırsız Perugia’nın farkına varamadığı, Mona Lisa’nın İtalya’da yapıldığı ancak Leonardo’nun resmi alıp Fransa’ya Kral 1. Francis’e 4000 altına satmaya götürdüğüydü.

Vincenzo Perugia, Mona Lisa’yı nasıl çalmıştı?

Pazar gecesini Louvre’ da, gözlerden uzak bir odada saklanarak geçiren hırsız, pazar günü sabahı müze kapandığında, resmin bulunduğu odaya girmiş ve duvardan indirmişti. Merdivenlerde resmin çerçevesini keserek, resmi çıkartmıştı. Binayı terk etmeye çalışırken, kilitli bir kapıya geldi. Kapı tokmağının vidalarını çıkardı ve çantasının içine koydu. Ve Louvre’ un dışına, tarihin sayfaları arasına yürüdü.

Esas ilginç olan, resim çalınmadan 10 ay önce Louvre Müzesi İdaresi, usta sanatçıların resimlerinin cam içine konulmasına karar vermişti. Perugia da bu iş için seçilen 4 adamdan biriydi. Hırsızlıktan sonra polis, Perugia’yı sorgulamış fakat sakin tavırları ve rahatlığı yüzünden kuşkulanmamıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.