Nazilerin yağmaladığı eserler sanatseverlerle buluşuyor

2012’de Cornelius Gurlitt’in Münih’teki dairesinde Naziler’in yağmaladığı ortaya çıkan 1400 parçalık paha biçilmez bir koleksiyon bulunmuştu.

Koleksiyondan bir seçki Kasım’da Bonn ve Bern’de sanatseverlerle buluşacak.

August Macke: Yelkenlili peyzaj
Ressam Franz Marc, I. Dünya Savaşı sırasında cephede hayatını kaybeden arkadaşı August Macke’nin ardından “O hepimizden önce renge en açık ve saf tınıyı verdi” der. Macke’nin yelkenlileri tuvale yansıttığı tabloları Tegern Gölü’nden.

Otto Mueller: Su kıyısında yatan nü kadın

Ünlü Alman ekspresyonist Otto Mueller’in eserlerinde zayıf genç kadın figürleri öne çıkar. Bu resimeki figür suyla çevrili kayalıkların üzerinde sereserpe uzanmış.

Ernst Ludwig Kirchner: Melankolik genç kız

Ernst Ludwig Kirchner zor ve şüpheci kişiliğiyle ün salmış bir sanatçıydı. Die Brücke (Köprü) isimli ressamlar grubunun kurucularından olan Kirchner’in yaşadığı depresyonlar sanat hayatını olumsuz etkiledi. Ressamın “Melankolik genç kız” isimli ahşap baskısı 1922 yılından. Bir çok eseeri Naziler tarafından “yoz sanat” olarak damgalanarak Alman müzelerin koleksiyonlarından çıkarıldı.

Otto Dix: Leonie

Sert ve acımasız betimlemelerle tanınan Otto Dix, 1920’de Leonie adlı bu tabloyu yapmadan kısa bir süre önce “Bir türlü şansım yaver gitmedi, resimlerim satmıyor. Sonunda ya vezir ya rezil olacağım.” açıklamasını yapmıştı.

Emil Nolde: Bulutlu geniş peyzaj


“Sıla benim için binlerce tarla kuşunun alçaktan ve çığlık çığlığa uçuğu bir masal gibiydi, benim harikalar diyarım, bir denizden ötekine kadar” diya anlatır Almanya’nın kuzey kıyılarında doğan ressam Emil Nolde. Ufuk… Göğün, toprağın ve denizin dansı Nolde’nin en sevdiği motiflerdendi.

Franz Marc: Oturan at


Hiçbir motif, hatta hiçbir hayvan Franz Marc’ın tuvalini atlar kadar meşgul etmedi. Dışavurmcu ressam atları saflık ve masumiyetin metaforu olarak kullandı. Marc resimlerinde renklerin etkisini deneyimlemekten de çekinmedi. Mavi atlılar grubu da 1920’de böyle ortaya çıktı.

Sonbaharda Bern’de sergilenecek
Kasım 2017’de Gurlitt koleksiyonu “Gurlitt – Yoz sanat” adıyla Bern Sanat Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Kaynak: DW

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.