Sanat dünyasında milyon dolarlık sahtecilik olayları

Sanat dünyası milyon dolarlar elde edilen sahte tabloların ortaya çıkmasıyla sarsılmıştı. Artnet yakın tarihin dokuz sanat sahteciliği olayını derledi.

Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi tarafından satılan, 10.6 milyon dolarlık Franz Hals tablosunun sahte çıkması üzerine piyasada, toplam tutarı 250 milyon doları bulmuş ve satışı yapılmış çok sayıda sahte tablonun dolaştığı iddiası sanat dünyasında ses getirmişti. İddia, büyük bir sanat suçunu gündeme taşımış oldu. Sanat uzmanı Bob Haboldt bunun 21. yüzyılın en büyük sanat skandalı olabileceğini iddia etti. Çünkü piyasada halen 25 kadar sahte tablonun olduğu ve bu tabloların milyon dolarlara satılabileceği tahmin ediliyor. Sanat üzerine yayın yapan Artnet adlı web sitesi okurları için yakın tarihin dokuz sanat sahteciliği olayını derledi.

İspanyol sahtecilik çetesi

2015 yılında İspanyol Sivil Güçleri tarafından yürütülen altı aylık bir operasyon sonucu ortaya çıkarılan (Operacion Mirones) sahtekârlık olayı Pablo Picasso, Henri Matisse ve Joan Miro’nun da içinde bulunduğu önemli ressamların sahte tablolarını içeriyordu. Sahte eser ticaretinin haziran 2014’te başladığını saptayan yetkililer, olayın Zaragoza merkezli olduğunu açıklamışlardı.

Lee Ufan Otantikleri sahteciliği

Güney Koreli sanat simsarı Hyeon, sanatçı Lee Ufan’a ait olduğunu iddia ettiği yaklaşık 50 eseri orijinalmiş gibi piyasaya sürdü ve büyük gelir elde etti. Eserlerin orijinalliğinden şüphe edildi, dava açıldı ve Hyeon eserlerin sahte olduğunu itiraf etti. İşler sonrasında ilginçleşti. Zira sanatçı Lee Ufan bunlar arasından 13 eserin kendisine ait orijinal eserler olduğunu söyledi. Lee Ufan bir sanatçının eserini tek bakışta tanıyabileceğini belirtti.

Özbekistan Devlet Sanat Galerisi yağması

Özbekistan Devlet Sanat Galerisi’nde bulunan en az üç koleksiyonun parçaları, 15 yıl boyunca bir grup çalışan tarafından sistemli olarak yağmalandı. Lorenzo Di Credi ve Alexander Nikolaevich’in de içinde bulunduğu önemli isimlerin eserlerinin bulunduğu koleksiyondan en az 25’i kopyalanmak için çalındı.

Sahte mobilyalar

Sanat simsarı Laurent Kraemer ve sandalye uzmanı Bill Pallot, Versailles Sarayı’na 1.9 milyon dolarlık sahte sandalye satmaktan yakalandı. Ulusal hazine olduğu düşünülen sandalyelerin 18. yüzyıldan kalma olduğu iddia edilmişti.

eBay üzerinden sahte eseRler satan sanat simsarı

Michiganlı sanat simsarı Eric Ian Hornak Spoutz birçok takma isim kullanarak Willem de Kooning ve Joan Mitchell’in de aralarında bulunduğu pek çok sanat eserini ünlü online alışveriş sitesi eBay üzerinden sattı. Durum eBay yetkililerinin tüm alışveriş işlemlerinin Spoutz’un hesabına gittiğini anladığında ortaya çıkmıştı.

Knoedler sahteciliği

Long Island’lı sanat simsarı Glafira Rosales, Çinli sanatçı Pei-Shen Qian ile Jackson Pollock, Mark Rothko, Robert Motherwell gibi isimlerin başını çektiği soyut dışavurumculuk tarzdaki tabloların reprodüksiyonunu yapmak için anlaştı. Ancak, 2011 yılında kapanan Knoedler Galeri’nin sahibi olan Rosales, bu tabloları 80 milyon dolara sanatçıların kendi eserleriymiş gibi sattı. Hâlâ süren davada Qian’in iddiasına göre Rosales, 15 yıl boyunca galeriyi sahte eserler satarak ayakta tuttu.

Milyon dolarlara satılan sahte bronz heykeller

Alberto Giacometti eserleri satan Hollandalı sanat simsarı Robert Driessen, yaklaşık 8.9 milyon dolar değerinde sahte heykelleri ve bronzları satmakla suçlandı. 2015’te bir Alman simsarın eserleri tekrar satmak istemesiyle olay yeniden gündeme geldi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.