Sanat eserlerinde ana tema G20 liderleri

Hamburg’da düzenlenecek G20 Zirvesi’ne yönelik eleştirilerde Trump ve Merkel en çok hedef gösterilen liderler.

İster sokak sanatıyla ister performansla olsun iktidar sahiplerine yöneltilen eleştiriler gayet net ve açık.

Güce farklı bir bakış
Suriyeli sanatçı Abdalla Al Omari G20 Zirvesi için Hamburg Affenfaust galerisinde sergilenen resimlerinde siyasetçileri bir rol değişikliğine zorlayarak onları savunmasız hale getirmek istemiş. Örneğin Almanya Başbakanı Angela Merkel’i yaşlı bir taşralı kadın olarak resmetmiş.

Sığınmacı Donald Trump


Al Omari de Suriye’den Belçika’ya kaçmış. Sanatçı fotoğrafta görüldüğü gibi Donald Trump’ı da bir sığınmacı olarak resmetmiş. Aslında Al Omari çalışmalarında hiçbir zaman siyasi mesajlar vermek istemiyor. Ancak “O zaman henüz gelmedi” diyor.

Korkmadan sanat


Diktatör Kim Jong-Un’u pijamalı küçük bir çocuk olarak gösterdiği resmi nedeniyle Al Omari için Kuzey Kore’de olmak muhtemelen çok tehlikeli olurdu. Suriyeli sanatçı “Değişimin bir parçası olmak için sanat benim umudum” diyor.

Siyasi mesajların zamanı


ABD Başkanı Trump kendisinin eleştirildiği, bu kedi şapkasıyla gösteren sanatsal çizime muhtemelen fazla anlayış göstermezdi. Şapka Trump’ın yemin töreninden birgün sonra Washington’da yapılan 2017 Kadın Yürüyüşü gibi insan hakları ve eşitlik gösterilerinin simgesi oldu.

Trump uyan!


Sokak sanatı ikilisi Sutosuto eseriyle, G20 Zirvesi için 7-8 Temmuz’da Hamburg’a gelecek olan Trump’ı selamlıyor: Hamburg’un renkli gecelerinin yaşandığı ünlü Reeperbahn caddesi üzerinde asılı duran dev posterde uyuklayan Trump resmi görülüyor.

ABD bayrağı üzerinde ‘yayılan’ Trump


Reeperbahn’daki poster Sutosuto’nun diğer eserleriyle karşılaştırıldığında hafif bile kalır. Aslında ikilinin daha sert bir sanat anlayışı var. Millerntor galerisindeki bu resimde olduğu gibi… Sanatçılar Thomas Koch ve Susanne Dallmayr’dan oluşan Sutosuto ikilisi “Trump bu resmi görseydi Twitter’da söylemediğini bırakmazdı” diye emin konuşuyorlar.

Şehrin ortasında bir ruhsuz


Üstleri başları kile bulanmış oyuncular ve gönüllüler donuk bakışlarla Hamburg’u arşınlıyor. “1000 Şekil” adlı performans şehrin her köşesinde karşınıza çıkabilir. Ne St.Pauli futbol kulübünün stadyumunda….

Faal olun


…Ne de sergi açılışlarında bu zombilerden kaçmak mümkün. Oyuncuların mesajı açık: “zombi olmayın, zırhınızdan sıyrılın ve faal olun.” Kaynak: DW

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.