Mösyö Kreşendo’nun Evlilik Sözleşmesi’ni gördünüz mü?

O zorlu ve yorucu sabahların müjdeleyicisi, gerçek bir neşe pınarıdır. Mösyö Kreşendo’nun Evlilik Sözleşmesi’ni gördünüz mü veya dinlediniz mi? Otuz yedi yaşında beste yazmayı bırakıp kendini daha çok mutfak sanatına, yeni yemekler icat etmeye vermiştir.

İtalyan mutfağındaki Bistecca alla Rossini (Rossini Usulü Biftek), bestecinin müzik dünyasındaki operaları kadar ünlüdür. İtalyanların Mozart’ı diye anılan Gioacchino Rossini  neşeli müziği ile opera alanında yenilikler yaratmıştır. İtalyan opera bestecisi. “Mösyö Kreşendo” takma adı ile anılır.

Mösyö Kreşendo’nun Evlilik Sözleşmesi’ni gördünüz mü?

İlk operası Evlilik Sözleşmesi (La Cambiale di Matrimonio) 18 yaşında Venedik’te sahnelendi, dördüncü eseri ciddi opera Tancredi ve beşinci eseri komik opera Cezayir’de İtalyan Kız (L’Italiana in Algeri) operaları ile ün kazandı, başyapıtı Sevil Berberi (Il Barbiere di Siviglia) operasını ise 24 yaşında iken Roma’da sahneledi. Sindrella masalından esinlenen Külkedisi (La Cenerentola) operasını da aynı yıl (1816’da) yazdı. 18 – 37 yaşları arasında 39 opera besteledi. Son operası uvertürü, fırtına sahnesi ve bale müziği ile ünlenen Guillaume Tell idi. 37 yaşında opera bestelemeyi bıraktı. Yaşadığı dönemde çok popüler bir besteci idi. Eserlerinin bir kısmı bugün de sıklıkla sahnelenir.

Babası Anton trompetçi, annesi Reneta ise opera şarkıcısı olan Rossini 1792 yılında dünyaya gelir. Babası 1796 yılında siyasal çatışmalarda Fransız Devrimi’nden yana olduğu için tutuklanır. Annesi yaşamını şarkıcı olarak kazanmak zorunda kalır. Rossini 3 yıl klavsen dersleri alır, daha sonra Angelo Tesei ile şan ve armoni çalışır. Kendini geliştirerek kilisede solistlik yapmaya başlar. 1806 yılında Bologna Filarmoni Okulu’na girer. Birçok sanatçı yetiştiren Mombelli ailesi için ilk kez sahnelenen “Demetrio e Polibio” adlı ilk operasını yazar.

İlk ciddi operasını 1810 yılında besteler. 1812 yılına doğru daha şimdiden beş opera meydana getirir.  İtalya’nın en büyük bestecisi olarak tanınır. 1813’de Venedik’te yazdığı Tancred adlı operası tanınmasını daha çok sağlar. Bu sıralarda “İtalyan kızı Cezayirde” adlı operasını da besteler.

Napoli tiyatrosunun müdürü senede en az iki opera yazması üzerine Rossini ile kontrat yaptı ve kendisine 15.000 frank maaş bağlar. “Elizabeth” adlı eseri yeni bir uvertürler destelenerek önemli bir başarı kazanır. Bu başarı üzerine 1816 karnaval sezonu için Roma’ya çağrılır.

Roma’da ilk operası başarılı olmaz. İkincisi Almaviva’da başarısızlığa uğrar ve kısa bir süre sonra da II Barbiere di Siviglia olarak değiştirilir. Aynı yıl Napoli’de Otello operasını yazar. 1817’de Külkedisi ve 1818’de Musa Mısır’da adlı çok kıymetli operalar yazar.

28 yaşındayken Napoli Tiyatrosu şarkıcılarından soprano İsabella ile evlenir. 1822 yılında konserli ve süvareli geziler yapmak üzere Londra’ya gider. Konser turnesi 5 ay sürer. Oradan kendini tanıtmak ve konserler vermek üzere Paris’e geçer. Fransa’da önce 18 ay İtalyan Tiyatrosu müdürlüğünde müzik müfettişi ve kral besteci olur.

Venedik’te Tancred operasıyla başlayan zaferleri “Guillaume Tell” operasıyla Paris’te biter. Bu son operasından sonra 30 yaşında opera yazmayı bıraktı ve emekliye ayrılır.

1845’de ilk eşi öldüğü için yeniden Olmpe Pelisie adında müziksever bir dulla evlenir. 13 Kasım 1868’de Paris yakınındaki Passy’de hayatını kaybeder. Fakat 18 sene sonra İtalya, Rossini’nin mezarını geri istedi ve İtalya hükümetine teslim edilir.

Rossini başarıyı komik operalarıyla yakalamıştı. En önemli eserleri olarak Guillaume Tell, Tancredi, ve Semiramide kabul edilir. Othello Verdi’nin başyapıtı olmasına karşın, Rossini’nin Othello’su da dinlemeye değerdir. Gençliğinde bestelediği yaylı çalgılar sonatları onun Haydn ve Mozart gibi klasik dönem bestecilerinin eserlerini derinlemesine incelediğini gösterir.

Rossini, Osmanlı İmparatorluğu’ndan da etkilenmiş, İtalya’da Bir Türk, II. Mehmet ve Korent Kuşatması (II. Mehmet’in değişime uğramış şeklidir) gibi operalarında Türk müziği özelliklerinden yararlanmasa da, Türk tiplemesi yaratmıştır. Rossini’nin İtalya’da iki önemli izleyicisi vardır: Donizetti ve Bellini.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.