Cehennemden 500 yıllık Butt şarkısı

Dünyevi Zevkler Bahçesi Hollandalı ressam Hieronymus Bosch’un 1503 ve 1504 yılları arasında yaptığı bir tablo. Bir triptik olan eser 1939’dan beri Madrid’deki Prado Müzesi’nde bulunuyor.

Bu ünlü tablonun sol panelinde, Ademile Havva ve harikulâde hayvanlar eşliğinde cennet tasvir edilir. Orta panelde pek çok çıplak figür, eşsiz güzellikte meyveler ve kuşlarla birlikte dünyevi zevkler; sağ panelde ise günahkârların değişik biçimlerde cezalandırılışının gösterdiği cehennem resmedilmiştir.

Oklahoma Christian Üniversitesi’nde Müzik ve Bilgi Teknolojileri bölümü öğrencisi olan Amelia Hamrick’in bu kısa müzik parçasını kopyaladıktan ve kaydettikten sonra ün kazandı.

Amelia Hamrick

Parçayı yayınladıktan sonra, Hamrick’in kompozisyonuna verdiği isim ilgi çekici bir viral haline geldi: Cehennemden 500 Yıllık Butt Şarkısı.

Genç öğrenci Hamrick tarafından keşfedilen hazine, aslında bir poponun üzerinde yazan bir piyano bestesiydi. 1939’dan beri Madrid’deki Prado Müzesi’nde bulunan esere internet üzerinden bakarken besteyi fark eden Hamrick, modern müzik aletleri ile modern nota sistemine uyarlayarak, ilk kez sese dönüştürdü. Hieronymus Bosch’un 1503 ve 1504 yılları arasında yaptığı triptik tablonun küçük detayından tarihi bir besteyi ortaya çıkaran Hamrick, bu besteyi bloğunda “500 yıllık popo şarkısı” adıyla paylaştı. Paylaşımının ardından hızla sosyal medyada dolaşmaya başlayan beste, en sonunda fark edildi. 28 saniyelik bir besteye dönüşen eser, üniversite yetkilileri tarafından “500 yıllık bir müzik gizeminin çözülmesi” olarak yorumlanıyor.

Hamrick, Oklahoman’a verdiği demeçte, “Oldukça komik bir isim, akademik değil” dedi. “Gerçekten de öyle, ama geriye dönüp bakarsak, muhtemelen daha onurlu bir isimseçmeliydim” diye itiraf etti.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=OnrICy3Bc2U

1 thoughts on “Cehennemden 500 yıllık Butt şarkısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.