Tapas, ortaya paylaşmalık gelen küçük İspanyol mezelerine verilen isim. Eskiden İspanyollar içkilerinin içine toz, sinek girmesin diye bardakların üzerine tabak koyarlarmış.
Daha sonra bu tabakları içkiye yakışan mezelerle doldurmaya başlamışlar. Bu tabaklara da tapas denilirmiş.
Tapas, İspanyol kültürünün adıdır, sadece bir yemek değil sosyal bir faaliyetin de adı. Bir yemekten çok kültür simgesi haline gelmiş. Bugün sizlere yine seyahatim sırasında gezdiğim Tapas sergisinden bir fotoğraf galerisi yapıyorum.
Sergi, tasarımın ve besinlerin her zaman nasıl birbiriyle ilişkili olduğunu ve tasarım disiplininin mutfağın getirdiği sorunlara nasıl çözüm bulmaya çalıştığını göstermeyi amaçlıyor.
Özellikle, İspanyol kültürünün tarih boyunca bu konuda yaratıcı buluşlar ve çözümler ürettiğini ve her zaman belirgin bir rol oynadığını inceliyor. Bu birliktelik, fonksiyonel bir bakış açısından meyve vermenin yanı sıra, sanat dünyasında da antropolojik söylemlere kadar uzanan ilginç parçalar yaratmak için yiyecekler esin kaynağı olmuştur.
Acción Cultural Española tarafından organize edilen ve üç bölümden oluşan sergi mutfak, eşya ve yiyecek olarak ayrılıyor.
Sanat ve yenilik, yiyecek alışkanlıklarının oluşturulmasına katkıda bulunuyor. Sergi, ziyaretçiyi, tasarımın mutfak dünyası tarafından yıllar içinde ortaya atılan sorunlara nasıl çözüm bulabildiğini keşfetmeye davet ediyor. Ve özellikle de İspanyol kültürünün tarih boyunca yaratıcı icat ve çözümlerle nasıl ortaya çıktığını görüyoruz.
Sergi, İspanya’nın tasarım, yaratıcılık ve mutfağı karakteristik değerler olarak nasıl bir araya getirdiğini de vurgulamaya çalışıyor. Hem hammaddelerde hem de hazırlıklarında, teorik alanda ve ilham veren tasarımlarda, İspanya’nın gıda kültürü sınırları aşıyor ve dünya genelinde en üst seviyelerde yer alıyor. İspanyol tasarımcıları, şefleri, şirketleri ve kurumları, tartışmasız çok değerli bir varlık oluşturan bu kültürün şekillendirilmesine her gün katkıda bulunuyor.