Monet’in ressam olmasını borçlu olduğu bahçesine bir göz atın

Monet

İngiliz yazar ve illüstratör Susie Hodge’un Monet için hazırladığı ‘Monet 500 Görsel Eşliğinde Yaşamı ve Eserleri’ İş Kültür Yayınları tarafından Türkçe olarak okura sunuldu.

Kitap Monet’nin Giverny’deki bahçesinden yola çıkarak nasıl dünyanın en etkili sanatçılarından olduğunu gözler önüne seriyor.
İngiliz yazar ve illüstratör Susie Hodge, “Monet, değişken ışık kullanımı, cesur renk seçimi ve hızlı fırça darbelerine verdiği önemle izlenimci resimle bütünleşmiş bir isimdir. Stlinin değişmesine karşın çok sevdiği manzara resimlerinden hiç vazgeçmemiştir ve bu çalışmaları hala kalıcı bir etkiye sahiptir” diyor Monet için. Claude Monet… Parisli bir ressam. 1840-1926 yılları arasında yaşadı. İzlenimcilik akımını başlatıp binlerce insanı peşinden sürükledi. Monet’nin Fransız sanatının köklerine kadar işlemiş katı geleneklere karşı çıktığını söyleyen Hodge’un Monet için hazırladığı ‘Monet 500 Görsel Eşliğinde Yaşamı ve Eserleri’ İş Bankası Kültür Yayınları tarafından Türkçe olarak okura sunuluyor.

Monet’nin “Onu sımsıkı kavrayamadan doğayı takip ediyorum, belki de ressam olmamı çiçeklere borçluyum” dediğini hatırlatan Hodge, kitapta aynen şöyle anlatıyor Monet’nin bahçeyle olan ilişkisini: “Dünya çapında tanınmaya başlayan hayli varlıklı bir sanatçı olmasına rağmen Monet bahçeyle ilgilenme arzusunu hiç kaybetmedi; bahçe başlı başına bir sanat çalışmasıydı ve günün farklı zamanlarına ve mevsimlere bağlı değişiklikleri kendine özgü yöntemiyle resme yansıtması için iyi bir araçtı. Monet, Giverny’deki bahçesini zengin bir esin kaynağı olarak kullanma düşüncesindeydi.” Monet, kendi bahçesinden resimler yaparak kurduğu ilham dünyasıyla hem yaşadığı dönemde hem de bugün sanat galerilerinin en önemli ressamlarından biriydi.

Monet izlenimcilik akımını nasıl başlattı dersiniz. Hodge’un cümleleriyle anlatmak gerekirse “1874’te Monet’nin İzlenim, Gündoğumu resmi ilk kez sergilendiğinde eleştirmenler ve izleyiciler şaşkına dönmüştü. Buğulu atmosferiyle eskiz görünümlü resim, bundan önceki yerleşik sanat anlayışına karşı geliyordu ve çok geçmeden de eletştirmenlerin saldırısına uğradı. Saygın bir ressam şöyle demişti: “İlker duvar kağıdı bile bu deniz manzarasından daha tamamlanmıştır.” Ancak aradan altı yıl geçmeden düşmanlık azaldı, adını Monet’nin resminden alan izlenimcilik akımı kabul gördü.” (Kaynak:Yeni Şafak)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.