Bir robottan sanat eleştirmeni olur mu? Paris’teki Quai Branly Müzesi’ndeki bu sıra dışı robot Fransa’da geliştirildi ve Amerikan sanat eleştirmeni Bernhard Berenson’ın adı verildi.
Euronews’te yer alan habere göre; Bu robotun fikir babası mekatronik mühendisi Philippe Gaussier ve Fransız antropolog Denis Vidal: “O yapay tadı temel alarak çevresine uyum sağlıyor ve burada amaç dünyanın estetik anlamda keşfine eşdeğer bir robot geliştirmek. Bu yüzden de şu anda yaptığımız farklı tatları olan farklı robotlar geliştirmek ve bu sayede onların çevrelerindeki dünyayı daha ilginç şekillerde keşfedip keşfedemeyeceklerini gözlemlemeye çalışmak.”
Yapay zekanın ardından şimdi de yapay tat… Berenson müzeye gelen ziyaretçilerin yüz ifadelerini analiz edebiliyor ve onları “olumlu” ve “olumsuz” olarak ikiye ayırıyor.
Bu akıllı olduğu kadar sevimli robot müzeyi ziyarete gelenlere de kendini sevdirmiş:
“O bir robot ile Charlie Chaplin’in karışımı. Oldukça meraklı ve onu gerçekten komik buluyorum.”
“Yani her şeyden önce bu eğlenceli ve aynı zamanda gözleri beni çağırıyor. İnsanoğlu ile makine arasındaki bağ.” Antropolog Vidal “İnsanlığın Kenarında” (Aux Frontieres de l’Humain) adlı yeni kitabında insanoğlunu nelerin oluşturduğu konusunu ele alıyor ve Berenson robot projesi de bu araştırma kapsamında geliştirildi.