Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaları Türkiye'ye dönüyor

Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaları Türkiye’ye dönüyor

Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaları Türkiye’ye dönüyor. ABD’nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Eyalet Üniversitesinde sergilenen ‘Çingene Kızı’ mozaiğine ait parçalar, Türkiye’ye götürülmek üzere Türk yetkililer tarafından teslim alındı.

1960 yılında Zeugma Ören Yeri’ndeki kaçak kazılarda yurt dışına çıkarılan ve 1965’te Bowling Green Devlet Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma Mozaikleri, o tarihten bu yana üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında daha önce imzalanan anlaşmaya istinaden Zeugma Mozaiklerine ait 12 parçanın teslimi için üniversitede tören düzenlendi.

Amerika’nın Chicago kentinden 26 Kasım’da Gaziantep’e getirilecek “Çingene Kızı” mozaiğinin kayıp olan parçalarının sergileneceği Zeugma Mozaik Müzesi’nde hazırlıkların tamamlandı.
Gaziantep’in Nizip ilçesi Belkıs Mahallesi sınırları içindeki Zeugma Antik Kenti’nden yurt dışına kaçırılan ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin kayıp 12 parçasının Türkiye’ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında protokol imzalanmıştı.

Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenecek olan eserler, ‘Çingene Kızı’nın yakınlarında oluşturulmaya başlanan geçici alanda sergilenecek. Daha sonra parçalar kalıcı yerlerine yerleştirilecek. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Bowling Green Eyalet Üniversitesindeki Wolfe Sanat Merkezi’nde sergilenmek üzere eserlerin replikalarının yaptırılmasını üslenirken, parçaların Türkiye’ye nakliyesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilecek.

İlk olarak 2012 yılında girişimleri yapılan 12 parçayla ilgili daha geniş çalışmalar 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı uhdesinde devam etmişti.