2015 yılının en pahalı 10 tablosu

picasso

2015 yılı geçtiğimiz yıllara göre koleksiyonerler ve müzayedeler için oldukça hareketli geçti. Rekor fiyatlara satılan tablolar sanat pazarında büyük olay yarattı. Bu yılın en pahalı 10 tablosu arasında Paul Gauguin, Picasso, Rembrandt, Amedeo Modigliani, Vincent van Gogh gibi önemli sanatçıların eserleri yer alıyor.

İlk rekor Fransız post empresyonist ressam Paul Gauguin ait. İsviçreli koleksiyoner Rudolf Staechelin’a ait olan, Basel’deki Kunstmuseum’da sergilenen ressam Paul Gauguin’in 1892 tarihli ‘Nafea Faaipoipo’ (Ne Zaman Evleneceksin) tablosu şubat ayında Katar emirliğine 300 milyon dolara satılarak dünyanın en pahalı sanat eseri rekorunu ele geçirdi.
Ressamın Danimarkalı eşi ve beş çocuğunu bırakarak 1891-1893 yıllarında Tahiti’ye yaptığı ilk gezisi sırasında Tahitili iki kadını primitif bir tarzda tuvale aktaran ressam 2011 yılında 272 milyona satılan Paul Cezanne’ın ‘The Card Players’ (İskambil Oynayanlar) tablosunun da rekorunu kırdı.
Rembrandt van Rijn – ‘Oopjen Coppit’ ve ‘Maarten Solmans’
İkinci rekor ışığın ve gölgelerin ressamı Rembrandt van Rijn’e ait. Amsterdam’daki Hollanda Kraliyet Müzesi, Fransa’daki Rothschild ailesinde bulunan Hollandalı ressam Rembrandt van Rijn’e ait döneminin Amsterdam’daki seçkin ailelerinden birinin kızı olan ‘Oopjen Coppit’ ile kocası ‘Maarten Solmans’ın düğün portrelerini 1634 yılında resmettiği 2 tabloyu 160 milyon dolarlık rekor bir ücretle eylül ayında koleksiyonuna kattı.

Pablo Picasso – ‘Les Femmes d’Alger’
İspanyol kübist ressam Pablo Picasso’nun ‘Les Femmes d’Alger’ (Cezayirli Kadınlar) adlı tablosu New York’taki Christie’s müzayede evindeki açık artırmada 179 milyon 365 bin dolara mayıs ayında rekor fiyata satıldı. 1954 – 1955 yıllarında 15 eserden oluşan ve A’dan O’ya dek harflerle sıralanan bir dizinin içinde olan, 1955 yılına ait yağlıboya kübist çıplak kadınlar tablosu serinin O versiyonu.

Amedeo Modigliani – ‘Nu couche’
Hayattayken keşfedilemeyen portrelerini kendine özgü proporsiyonlarla yapan İtalyan ressam Amedeo Modigliani’nin yaptığı 1900’lerin başında Paris’te olay yaratan ‘Nu couche’ (Uzanan Çıplak) tablosu New York’ta düzenlenen Christie’s müzayede evindeki açık artırmada 9 dakika içinde 170.4 milyon dolara kasım ayında satıldı.

Roy Lichtenstein – ‘Nurse’
Pop Art sanatçısı Roy Lichtenstein’ın 60’ların bir çizgi roman resminden esinlenerek yaptığı Christie’s müzayede evinin en özlü Lichtenstein kadın kahramanı olarak tanımladığı ‘Nurse’ tablosu 95.4 milyon dolara kasım ayında satıldı.

Mark Rothko – ‘No.10’
New York okulunun kurucularından soyut ekspresyonist ressam Mark Rothko’nun 1987’den beri ilk kez gösterilen ‘No.10’ isimli tablosu Christie’s müzayede evinin ‘Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat Akşamı’ Satışı’nda 81.9 milyona mayıs ayında satıldı.

Cy Twombly – ‘Untitled’
Cy Twombly’nin 1966 – 1973 yılları arasında yaptığı ‘Kara Tahta’ serisinin 1968 yılında yaptığı ‘Untitled’ tablosu Sotheby müzayede evinde 70.53 milyon dolara satıldı.

Pablo Picasso – ‘La Gommeuse’
Pablo Picasso’nun Mavi dönemi başında 1901 yılında sanatçının arkadaşı Carlos Casagemas’ın intiharından sonra yapılan resimde nü olarak bir kabare oyuncusu resmettiği ‘La Gommeuse’ isimli tablo Sotheby’s müzayede evinde 67.5 dolara kasım ayında satıldı.

Pablo Picasso – ‘Buste de Femme’
Pablo Picasso’nun sevgilisi ve fotoğrafçısı Dora Maar’ın portresi olan ‘Buste de Femme’ isimli tablo Christie’s Açık Arttırma Evi’nin 1902-2011 yılları arasında yapılmış eserleri barındıran “İleriye Doğru Geçmişe Bakış” isimli açık arttırmasında en pahalı üçüncü eser oldu. Kumarhane sahibi Steve Wynn tarafından satılan tablo 55 milyon dolarlık satış öncesi tahminini geçti.

Vincent van Gogh – ‘L’Allée des Alyscamps’
Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un 1888’de Fransa’nın nekropal şehri Arles’i resmettiği ‘L’Allée des Alyscamps’ adlı tablo New York’taki Sotheby müzayede evinde 66.3 milyon dolara mayıs ayında satılarak 2015 yılının en pahalı 10. tablosu oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.