Açık artırmayla sanat eseri satışları 2022’de rekor kırdı

Açık artırmayla sanat eseri satışları 2022’de rekor kırdı. Sanat dünyasıyla ilgili bilgi ve analiz yayınlayan Fransa merkezli Artprice, küresel ekonomideki belirsizliğe rağmen 2022 yılında ilk kez bir milyondan fazla sanat eserinin açık artırmaya çıkarıldığı bildirdi.

Euronews’te yer alan habere göre; Fransa merkezli internet sitesi Artprice’ın hazırladığı rapora göre daha geleneksel sanatlar, özellikle de tablolar, parlak bir yıl geçirdi. Açık arttırmaya çıkarılan sanat eseri sayısı rekor kırarak bir milyonu geçti ve yine bir rekor kırarak bunların 704 bin 747’si satıldı. Ünlü müzayede evi Christie’s her biri 100 milyon doları aşan altı eseri satışa sundu.

Raporda, “Dünyadaki sorunların sanat müzayedesi piyasası üzerinde hiçbir etkisi olmadığını düşünen biri affedilebilir” denildi ve 2022 yılının sanat tarihinin belli başlı eserleri için her zamankinden daha yoğun bir rekabete sahne olduğu vurgulandı.

Açık artırmayla sanat eseri satışları 2022’de rekor kırdı

Genel olarak sanat piyasası, küresel satışların yüzde 81’ini oluşturan Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve İngiltere’nin hakimiyetinde kalmaya devam etti.

Amerika Birleşik Devletleri 7,34 milyar dolarlık rekor bir rakamla yeniden en üst sıraya yerleşti ve toplam satışın yüzde 44’ünü oluşturdu. Fransa 2,16 milyar dolarla dördüncü sırada yer alırken, euronun zayıf performansı hafif bir daralmaya neden oldu. Bu iki ülkeyi Almanya, İtalya, Japonya, İsviçre ve Güney Kore takip etti.

Müzayedeye sunulan sanat eseri sayısı artarken elde edilen gelirde hafif bir düşüş yaşandı. Rapora göre küresel sanat müzayedesi gelirleri bir önceki yıla göre 17 milyar dolardan 16,5 milyar dolara geriledi.Bunun nedeni, 2022 yılında hala “sıfır Covid” kısıtlamaları altında olan ve sanat satışlarının üçte bir oranında düşerek 3,9 milyar dolara gerilediği Çin pazarındaki yavaşlama olarak gösterildi.

Ekonomik belirsizliğe rağmen açık artırmayla sanat eseri satışları rekor kırdı 

Öte yandan New York, Microsoft’un kurucusu Paul Allen’ınki gibi özel koleksiyonlarda bulunan Cezanne, Van Gogh ve Monet gibi isimlerin başyapıtlarının satışı sayesinde Çin piyasasından oluşan açığı tek başına kapattı.

Pop art sanat akımının öncüsü Amerikalı ressam Andy Warhol’un Marilyn Monroe portresi, 195 milyon dolara satılarak bir Amerikan sanat eseri için şimdiye kadarki en yüksek fiyata alıcı buldu.

Tarihte eserleri en çok ilgi gören sanatçılarından biri olmaya olmaya devam eden İspanyol ressam Picasso’nun yapıtları geçen yıl 494 milyon dolar gelir getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.