Goya’nın hiç bilinmeyen gravürleri şatoda bulundu

Fransa’nın kuzeyindeki Eure-et-Lour’de bulunan Montigny Şatosu’nda dünyaca ünlü İspanyol ressam Francisco de Goya’nın ‘Boğa Güreşleri’ gravürlerinin daha önce hiç bilinmeyen yeni etütleri bulundu.

Şatonun bugünkü sahiplerinin, özel ciltlenmiş kitaplardan oluşan kütüphanede, şans eseri buldukları etütler, soluk kapaklı bir defterin arasından çıktı. Fransız Devrimi’nden sonra 1830’larda siyasi mülteci olarak İngiltere’de yaşayan Marquis de Laval’e ait olan kütüphaneden çıkan, Goya’nın ‘La Tauromaquia’ adını verdiği etütler 150 yıldır bilinmiyordu. Ressamın 1815-1816 yılları arasında oluşturduğu 33 eserden oluşan seçkide, kendisini matador kıyafetleri içinde resmettiği çizim de yer alıyor. Goya’nın bu etütleri, eleştirmenlerin o dönemlerde para kazanmak için boğa güreşlerini resmettiğine dair teorisini de ispatlıyor.

Döneminde tek tek satılan gravürlerin ‘komple set’lerinin çok nadir sayıda olduğu biliniyor. Londra’daki Sotheby’s müzayede evinin baskı eserlerden sorumlu yöneticisi Severine Nackers’ın “Hayatta bir kez yapılabilecek bir keşif” sözleriyle nitelendirdiği ve 19’uncu yüzyıl gravür uygulama kurallarının tümüne sahip olan etütler 4 Eylül’de 2.2 milyon TL’ye (500 bin sterlin) Londra’da satışa sunulacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.