Spotlight: Olayı açığa kavuşturmak sadece gazetecinin görevi mi?

 

Spotlight’ı izleyince üniversitede ne çok haber ve haber analizi yaptığımızı düşündüm. Günümüzde yazı işlerinde artık öğrenciler kadar araştırılıp özel haber yapılmıyor. Çünkü bunun için artık ne zaman ne de para var. Film bize gazetenin, medyanın gücünü bir kez daha gösteriyor.

Ancak bu da koşula bağlı. Özgür, bağımsız, baskı altında olmayan bir medya. Medya 4. Kuvvet olarak toplumun pisliklerini temizleyebilir mi? Gazeteciliğin aslında ne olduğunu, ne işe yaradığını, gazetecilik etiğinin ne şekil bir şey olduğunu bizlere hatırlatan film.

Film bir belgesel formatında. Filmin en etkileyici yanları gerçek bir hikaye olması ve kötülüğü doğuran ve besleyen sistemin korkunçluğu, katolik kilisesi veya hristiyanlığı çıkartın yerine herhangi bir dogmayı koyun. Sürekli kilisenin ne kadar güçlü ve caydırıcı olduğuna dem vuruluyor. Kilisenin gücü böylesine bir olayı örtbas etmesinden anlaşılsa da spotlight ekibini caydırmak uğruna pek bir şey yapmıyorlar.

Gazetecilik, avukatlık gibi meslekleri dahil ederek etik kavramının rahatça sorgulanabileceği spesifik bir konuya dayanıyordu film. Bu etik değerlerin yarattığı iç çatışmaları ve tartışma konuları iyi yansıtılmış.

Film katolik kilise rahiplerinin bir kısmının küçük çocukları psikolojik ve fiziksel açıdan istismar ettikleri halde yaptıklarının nasıl yanlarına kaldığını, sadece yerlerinin değiştirilmesi ile yetinildiğini, bu rahiplerin de bundan cesaret alarak ayni şeyleri başka yerlerde yapmaya devam ettiğini, bunun istisnai değil sistematik bir problem olduğunu, sistemin içerisindeki hemen herkes tarafından bilindiğini ama üstünün örtülmesinden başka bir şey yapılmadığını apaçık ortaya koyuyor.

Kiliseyi ve ona bağlılık bildiren cemaati karşılarına alarak, bir insanlık görevinin geç de olsa yerine getirilmesine ön ayak olan gazetecilerin hikayesi.

Peki bu olayı açığa kavuşturmak sadece bir gazetecinin görevi mi? Tüm sorumluluk onun üzerinde mi? Böylesi bir olay nasıl da saklanıyor akıl alır gibi değil. Bu istismardan kimler, ne kadar sorumlu? Bana kalırsa sadece failleri suçlu değil.

Filmin sonunda, akan yazıları okuduktan sonra ekibin ne kadar büyük bir iş başardığını görüyorsunuz ve onlara bir teşekkür de siz ediyorsunuz. Olay ortaya çıkarıldıktan sonra tam 249 vaka tespit ediliyor. Ne kadar üstünü örtseniz de bir gün mutlaka yapılan kötülükler, iğrençlikler ortaya çıkıp suçlular bedelini ödeyecek diyor spotlight bize. Umarım bir gün öyle gazeteciler tekrar bulunabilir çünkü onlara ihtiyacımız var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.