İspanya Vizesi Nasıl Alınır?

İspanya Vizesi Nasıl Alınır?

İspanya Vizesi Nasıl Alınır? İspanya’ya seyahat edecek T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce vize almaları gereklidir. T.C. Hususi (Yeşil) pasaport, Hizmet (Gri) pasaportu ya da Diplomatik ( Siyah) pasaport sahipleri 90 güne kadar olan İspanya seyahatleri için vizeden muaftırlar.
Schengen vizesini İspanya’dan almak için en fazla kalınan ülkenin İspanya olması gereklidir. Eğer iki ülkede aynı sürelerde kalınacaksa ilk giriş yapılan ülkenin İspanya olması gerekmektedir.

İspanya vizesine başvuru yapılması için seyahat amacının turistik olması gereklidir. İspanya Konsolosluğu ve İspanya Büyükelçiliği vize başvuru evraklarını İngilizce veya İspanyolca olarak talep etmektedir. İngilizce veya İspanyolca olarak hazırlanması gereken evraklar; vize talep dilekçesi, seyahat sağlık sigortası, otel ve uçak rezervasyonlarıdır.

İspanya Vizesi için Gerekli Evraklar

1. Vize başvuru formu: Eksiksiz olarak doldurulmuş, imzalanmış başvuru formu. 
2.Vize talep dilekçesi: İngilizce ya da İspanyolca yazılmış seyahat amacını açıklayan dilekçe.
3.Pasaport: Seyahat sonrası en az 3 ay 15 gün geçerli pasaport.
4.Fotoğraf: Arka fon beyaz ve 3 aydan eski olmayan 3,5 x 4,5 cm ebatlarında 2 adet biyometrik fotoğraf.
5.İkametgah: Bu belge sadece muhtardan alınmış orijinal belge ya da e-devlet hesabından alınmış barkodlu belge olarak kabul edilir.
6.Vukuatlı nüfus kayıt örneği: E-devletten ve ya nufüs müdürlüğünden alınması gerekir.

7.Uçak rezervasyonu: Planlanan seyahatin gidiş-dönüş bilgilerini ve yolcu ismini içeren uçak bileti. Pdf formatında istenmektedir. (İngilizce veya İspanyolca olmalıdır)8.Otel rezervasyonu: Tüm seyahat süresini kapsayan, otelin adı adresi ve yolcuların tümünün isimlerinin yer aldığı onaylı otel rezervasyonu. Pdf formatında olmalıdır. (İngilizce veya İspanyolca olmalıdır)
9.Seyahat sağlık sigortası: Bütün seyahat süresini kapsayan, tüm tedavi masraflarını karşılayan, vefat halinde cenazenin ülkeye getirilmesini içeren en az 30.000 Euro teminatlı poliçe. (İngilizce veya İspanyolca olmalıdır)
10. İşveren mektubu: Başvuru sahibinin iş vereni tarafından, iş yerinin antetli kağıdına yazılmış, ıslak imzalı ve kaşeli, kişinin seyahat edeceği tarihleri içeren dilekçe. (İngilizce veya İspanyolca olmalıdır) 
11.İşe giriş bildirgesi: SGK işe giriş belgesi barkodlu ve üzerindeki iş yeri adresi İstanbul Başkonsolosluğu’na bağlı olan şehirlerden birine ait olmalıdır, merkez ofisiniz bu şehirler dışında ise durumu izah eden şirket yazısı beyan edilmelidir.
12.SGK hizmet dökümü: E-devlet üzerinden barkodlu ve son bir hafta içinde alınmış belgenin detaylı tüm döküm olması gereklidir. Barkodsuz belgeler kabul edilmemektedir.
13.Maaş Bordrosu: Son 3 aya ait kaşeli ve ıslak imzalı maaş bordrosu.

14.Faaliyet belgesi: Son 1 ay içerisinde alınmış, iş yerinin sanayi, ticaret ya da mesleki odalara bağlı olduğunu gösteren belgenin mutlaka orijinali veya elektronik imzalı olarak sunulması gereklidir. 
15.Resmi gazete: İş yerinin resmi gazetesi sunulmalıdır, bu belge fotokopi olabilir. 
16.İmza sirküleri: İş yeri adının geçtiği ilk sayfa ve başvuru sırasında iş evraklarını imzalayan kişilerin imzalarının olduğu bölüm sunulmalıdır. Bu belge fotokopi olabilir.
17.Vergi levhası: Güncel olması gereken bu belge de mutlaka barkodlu bölümün görülmesi gereklidir. 

Kişisel Duruma Göre Gerekli Evraklar

Emekliler için: Eğer fotoğraflı emekli kartı var ise fotokopisi ya da e-devletten alınmış emekli olduğunu gösteren belge ve emekli maaşının yattığı bankanın son 3 aylık banka hesap dökümü.
Öğrenciler için: Üniversite öğrencilerinin yalnızca e-devletten aldığı barkodlu öğrenci belgeleri kabul edilmektedir. Okuldan alınmış ıslak imzalı ve kaşeli orijinal belgeler yalnızca lise ilkokul için kabul edilir. Çalışmayan öğrenciler başvuru yapabilmek için sponsor sunmalıdır. 
Çalışmayan kişiler: Sponsor sunulması gerekmektedir. Sadece anne, baba ya da eş sponsor olabilir. Sponsorun ıslak imzalı masrafları karşıladığını belirten dilekçesi (İngilizce veya İspanyolca olmalıdır) ve tüm iş ya da emekli evrakları, güncel ve bakiyeli banka hesabı dosyaya eklenmelidir. Sponsorla olan aile bağını sunmak için vukuatlı nüfus kayıt örneği de dosyaya eklenmelidir. Çalışmayan ve yeni mezun kişilerin diploma ya da mezuniyet belgesinin fotokopisi dosyaya eklenmelidir.
Çiftçiler için: Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş orijinal çiftçi belgesi sunulmalıdır.

Banka hesabı: Şirket hesabı kabul edilmemektedir, yalnızca Türk bankaları kabul edilir. Bankanın antetli kağıdına; ıslak imzalı ve kaşeli son üç aya ait dökümün sunulması gereklidir. Banka hesap cüzdanı beyanı kabul edilmez. Dökümün alındığı tarih ile başvuru yapılan tarih arasında en çok 15 gün olmalıdır. Aksi halde kabul edilmemektedir. Bankada seyahat masraflarınızı karşılayacak yeterli bakiye olması gerekmektedir, kredi kartı beyanı kabul edilmez. Banka imza sirkülerine gerek yoktur. 
Muvafakatname: 18 yaş altı başvuru sahipleri yalnız ya da yanlarında anne ve babanın her ikisi de olmadan seyahat ediyorlar ise noterden muvafakatname gereklidir. 
Evlilik cüzdanı: Masrafların eş tarafından karşılanması durumunda ya da otel rezervasyonunda eşlerden sadece birinin ismi geçiyor ise, soyad değişimi olmuşsa ve diğer sunulan evraklarda soyad pasaporttan farklı görünüyor ise evlilik cüzdanının isimlerin geçtiği sayfasının fotokopisi sunulmalıdır. 

İspanya vizesi başvurusu olabildiğince erken bir tarihte örneğin, bir ay öncesinden yapılması tavsiye edilmektedir. Öğrenim ya da çalışma amaçlı vizelerin alınması 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir.

Vize başvurusunda pasaportun geçerlilik süresinin başvuru yapılan tarihten ileriye doğru en az 3 ay en çok bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda, vizeden muaf olunması halinde dahi, seyahat edilecek ülkenin pasaportta aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde fayda vardır. 
Vize başvurunuz reddedilebilir. Konsolosluğun ret nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla birlikte yazılı veya sözlü açıklama yapılabilmektedir.

İspanya Vize Ücreti

İspanya kısa süreli Schengen vize ücreti 71 USD ve aynı zamanda her vize başvurusundan ücretin yanı sıra 18 USD başvuru merkezi hizmet harcı alınıyor. 0-6 yaş arası çocuklardan vize ücreti ve hizmet harcı alınmıyor. 6-12 yaş arası çocuklar için vize ücreti 41 USD.
Tüm ücretlerin nakit olarak ödenmesi isteniyor. Başvurunun olumsuz sonuçlanması halinde vize ücreti geri ödenmiyor.
AB vatandaşı eşi olmanız durumunda vize bedelinden muaf olmak için AB ülkesinden aldığınız evlenme cüzdanınızın orijinalini ve fotokopisi gerekmektedir. Türk evlilik cüzdanı geçerli olmuyor.

İspanya Fotoğraf Ölçüleri

İspanya vize başvurularında istenen fotoğraf ölçüleri İspanya Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. İspanya vizesi için fotoğraf kriterleri şu şekildedir: 3 aydan yeni olmalıdır, 35mm genişlik ve 45mm yüksekliğe sahip olmalıdır. Fotoğrafı çekilen kişinin yüzü objektife bakmalıdır ve başı düz olmalıdır; yüzün boyutu çenenin altından alına kadar30 ile 36 mm arasında olmalıdır. Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalıdır. Güneş gözlüğü takılmamalıdır. Nötr bir yüz ifadesi ve ağız kapalı olmalıdır İspanya Konsolosluğu/İspanya Büyükelçiliği standartlara uygun olmayan fotoğrafları kabul etmemektedir.

İspanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İspanya vize başvurusu ortalama olarak 3-5 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. İstanbul dışından yapılan başvurular için bu süreye 2 iş günü daha eklemek gerekmektedir. Bu süreler Başkonsolosluk kararıyla değiştirilebilmektedir. Aynı zamanda İspanya Konsolosluğunun/İspanya Büyükelçiliğinin kapalı olduğu, yoğun olduğu günler nu süreye dahil değildir.

İspanya Vize Reddi

İspanya vize başvurusu ret kararı ve ret sebepleri İspanya Konsolosluğuna yazılı olarak bildirilir. İspanya vize başvurusu reddedildiğinde vize başvuru ücreti iade edilmemektedir.

İspanya vizesi ret ile sonuçlandığı takdirde yeniden başvuru yapılabilir. Vize başvuru sahibi vizenin reddedilmesine itiraz edebilir. İspanya vizesinin reddedilmesine istinaden itiraz mektubu konsolosluk tarafından istenen şartlara göre yapılmalıdır. Vize itiraz dilekçesi imzalı ve redde neden olan durumların düzeltildiğini belirten evraklarla kararın tekrar değerlendirilmesi için randevu alınarak konsolosluğa iletilmelidir. İtiraz dosyalarının değerlendirilme süreci 1 aydan 3 aya kadar sürebilmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.