347 yıl sonra sıfırdan Rembrandt tablosu yaratıldı

sifirdan-rembrandt-tablosu

Hollanda sanatının Altın Çağı’nın ünlü ressamı Rembrandt’ın tekniği dijital koşullarda uygulandı ve ortaya yeni bir Rembrandt tablosu çıkarıldı.

Amsterdam’da bulunan Rijksmuseum bu yıl Hollanda sanatının Altın Çağı’nın en tanınmış temsilcisi Rembrandt’a dair ‘The Next Rembrandt’ adlı yeni bir proje gerçekleştirdi. Sanatçının eserlerinin önemli kısmını koleksiyonunda bulunduran Amsterdam’daki müze, 17. yüzyıl Avrupa resim sanatına damga vuran kendisinden sonraki ressamlara da büyük etki etmiş ressam Rembrandt’ın tekniğini dijital koşullarda birebir uyguladı.

18 ay çalışılan proje kapsamında veri analistleri, sanat tarihçileri ve yazılımcılardan oluşan özel bir ekip oluşturuldu. Bu proje kapsamında ünlü ressamın ele aldığı konular analiz edildi tarzını tam olarak yansıtabilmek için yüz tanıma algoritmaları tanımlandı ve yüz şekillerinde kullandığı geometrik modeller belirlendi. Bu ilkeler üzerinden yeni tablodaki modelin yüz özellikleri oluşturuldu. Rembrandt’ın içerik, şekiller ve gölgelendirme tarzını tam olarak karşılayan dijital dosya oluşturulduktan sonra fırça darbeleri ve boya katmanlarını da birebir yansıtmak üzere ressamın eserlerinin üç boyutlu taramaları yapıldı.

148 milyon piksel

Yükseklik verileri ile piksel verilerinin bir araya getirilmesiyle bilgisayar Rembrandt’ın fırça darbelerini taklit edecek donanıma ulaştı. Son halini alan veri, gelişmiş bir üç boyutlu yazıcıya yüklenerek her anlamda Rembrandt’ın tarzını yansıtan yeni tablo hayata geçirildi.

Bu portrede ressamın tarzını tam olarak karşılaması için bilgisayar Rembrandt’ın fırça darbelerini taklit edecek donanıma ulaştırıldı. Bütün bu çalışmaların sonucunda 148 milyon pikselden oluşan tablo hayata geçirildi. Proje Cannes Lions’da Yaratıcı veri ve Siber dallarında Grand Prix ödülüne layık görüldü. Proje İng Bank Hollanda’nın sponsorluğunda gerçekleşti.

Model seçimi

Rembrandt’ın eserlerinin incelenmesi sonucunda, yeni tabloda 30-40 yaşlarında, sakallı, şapka takan ve sağa bakan beyaz bir erkek portresine karar verildi. Bu seçimin nedeni Rembrandt’ın eserlerinde sıklıkla bu tarife uyan portrelere imza atmış olması.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.