Okuyacağınız bu yazıda Avrupa’da bulunan müzelerdeki yeni açılan sergiler listesini ve sanatçılarını yazdım. Dünya müzelerinde yeni açılan sergiler ilginizi çekiyorsa, müzeler ve sanatçılar hangi işbirliği içerisindeler bir göz atabilirsiniz.
Viyana Belvedere müzesinde yaş kavramı üzerine tarihsel ve çağdaş sanatsal tutumların aksine ilk sergi olan “Yaşlanma Gururu” sergisini sunuyor. 17 Kasım 2017 – 04 Mart 2018.
Günümüzde, yaşlanma süreci halkın gözünde eksiklik olarak görülüyor. ‘Yaşlanma karşıtı’ gibi terimler, yaşlanmanın patolojik olduğuna dair izlenimi verir. Yaşlanma sadece biyolojik bir süreç değil, kültürel gerontoloji gibi ortaya çıkan bilimlerin kendilerini araştırmaya adamış bir kültürel yapıdadır.
Bu sergide, küratör Sabine Fellner, sanatçıların yücelme ve kötümserliği aşarak yaşın olasılıklarını ve sınırlamalarını farklı şekilde algılamayı başarabildiklerini göstermektedir. Sunulan eserlerde sanatçılar, yaşın tüm yönleriyle yaşlarımıza ne kadar düşünceli bir şekilde entegre olabileceğini göstermektedir. Belvedere koleksiyonundaki sayısız esere ek olarak, sergide ulusal ve uluslararası müzelerde yüksek profilli krediler sunuluyor.
Dünya müzelerinde yeni açılan sergiler
Tate Modern
Ekim Devriminin yüzüncü yıldönümü için bu sonbahar Tate Modern, ‘Rusya üzerinde Kızıl Yıldız: Görsel Kültürdeki Bir Devrim’ (1905 – 55)’i sunar. 8 Kasım 2017 – 18 Şubat 2018.
Grafik tasarımcı David King’in (1943 – 2016) dikkat çekici koleksiyonundan çıkan sergide Rusya ve Sovyetler Birliği’nin görsel tarihi sunulacak. En son Çar ve 1917 devrimci ayaklanmalarının iç savaşın ve Stalin’in terör mücadelesinin mücadeleleriyle sismik siyasal olayların, sanatta bir yenilik dalgasına ilham veren toplumsal dönüşüme yol açtığını ve ülke genelinde grafik tasarım.
Guggenheim Museum
3 Kasım 2017’den 18 Şubat 2018’e kadar Guggenheim Müzesi, Kolomb öncesi anıtların formları ve tasarımı ile Josef Albers (1888 – 1976) sanatı arasındaki ilişkiyi aydınlatan bir sergi olan “Josef Albers in Mexico”
Sergide birçoğu daha önce hiç görülmeyen ve 1930’lu yıllardan başlayarak Meksika arkeolojik alanlarına yapılan sık ziyaretlere tepki olarak Albers tarafından yaratılan zengin fotoğraf ve fotoloğlak seçimi yer alıyor. Guggenheim Müzesi, Josef ve Anni Albers Vakfı’nın koleksiyonlarından çıkan mektuplar, çalışmalar ve görünmeyen kişisel fotoğraflar ile “Josef Albers in Mexico”, uygulamasının en az bilinen yönü olan fotoğrafçılık konusunda yeni bir fikir vermek için bir fırsat sunuyor.
Tate Britain
Tate Britain, Monet, Tissot, Pissarro ve diğerlerinin 100’ün üzerinde güzel eserinin yer aldığı “EY Sergisi: Londra’daki İzlenimciler, Sürgün Fransızları (1870-1904)” hediye etti. 2 Kasım 2017 – 7 Mayıs 2018.
Londra’daki İzlenimciler” Fransız ressamlarının İngiliz kültürünü ve sosyal hayatını Paris’teki kafe kültürüne göre belirgin biçimde farklı olan göz kamaştırıcı gözlemlerine bakıyor. Çimlerin üzerinde yürümenin yasak olduğu resmi Fransız bahçelerinin tam tersine, Pissarro’nun “Kew Green” 1892 gibi Londra parklarından hoşlanan figürlerin hatırlatıcı tasvirleri gösterilmektedir. İzlenimcilerin hayal gücünü nasıl yakaladığını gösteriyor.
National Portrait Gallery
Tamamen Paul Cézanne’nin portrelerine adanmış ilk sergisi olan “Cézanne Porrelerini” sunuyor. 26 Ekim 2017 – 11 Şubat 2018.
İngiltere’de daha önce görülmemiş portreler, sanatçının Kopenhag’daki Ny Carlsberg Glyptotek galerisinden ödünç alınan “Bir Bowler Şapkasındaki Kendi Portresi” (1885-6). 1930’lardan bu yana ilk kez İngiltere’de yapılan sergiye İtalyan Giysilerinde genç bir adamın Michelangelo de Rosa olarak tanımlanan Ulusal Galeri’den bir dizi resimden biri olan “Kırmızı Yelek Boyu” (1888-90)